kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bir kez gelen unutamıyor

DENİZ ERBİL
Çeşme'deki Paparazzi restoran ve beach club'ın, Hindistan'dan Amerika'ya kadar her yerde hayranları var. Bunda yemekleri kadar Ege'nin en güzel koylarından Ayayorgi'de olmasının da rolü büyük..
Üşenmedim araştırdım. Çeşme'deki Paparazzi restoran ve beach club'ın hayranlarının sayısı, Facebook'taki diğer Türk restoran, kafe, kulüp ve benzeri eğlence yerlerinin hayranlarından çok daha fazla. Bu yazıyı yazdığımda Paparazzi Facebook grubunun tam 1839 üyesi vardı. Türkiye başta olmak üzere Hindistan'dan Rusya'ya, Norveç'ten Amerika'ya kadar dünyanın dört bir yanında yaşayan, Paparazzi'ye en az bir kez gelip de buraya gönül vermiş kişiler internet üzerinde dev bir taraftar ailesi oluşturmuş. Kuşkusuz Galatasaray, Fenerbahçe gibi futbol takımlarımızın Facebook'taki taraftar sayısıyla karşılaştırıldığında çok mütevazı kalsa da bir restoran için şaşılacak bir sonuç. Sanırım bunun nedeni restoranın yemeklerinin özelliklerinden çok, bu mekânın bulunduğu konum. Ben de Paparazzi'nin, daha doğrusu bu mekânın bulunduğu Çeşme'nin Ayayorgi Koyu'nun hayranıyım. Burası Ege'nin en güzel koylarındandır. Adını vaktiyle burada bulunan, bugün de tepelerde kalıntıları görülebilen bir manastırdan alan koyun en orta yerinde, bundan 23 yıl önce hizmete girmiştir Paparazzi. Geçen kış okumuştum. Çeşme yarımadasında 700'den fazla kıyı ihlali olduğu saptanmış, bunlar arasından cımbızla çekilmiş gibi, Ayayorgi Koyu'ndaki beach club ve restoranların önündeki iskeleyle rıhtımlar, buldozerlerle yerle bir edilmişti. Paparazzi'nin Facebook grubuna girmeyen çok sayıda hayranlarından biri olarak, geçtiğimiz günlerde İzmir'e yolum düştüğünde Paparazzi'ye uğramadan edemedim. Kışın gerçekleşen büyük yıkımın yaralarını önemli ölçüde sarmış Ayayorgi Koyu'ndaki tesisler. Paparazzi'nin önünden denize uzanan, akşamları üzerine masaların yerleştirildiği ve suyun üzerinde otururcasına yemek yenen o güzelim iskele, gerçi tarih olmuş. Ama buna karşılık otopark kısmından önemli bir kısım restorana ve bara katılmış. Eskiden boş duran kıyı çizgisi boyunca yerleştirilmiş masalara oturduğunuzda, koyun bütün güzelliği önünüzde uzanıyor. Dolunayda buranın keyfine doyum olmuyor, ama dolunay yokken de denizin içine oturtulmuş projektörler suyu aydınlatıyor. Gece boyunca koydaki balıkları bir akvaryum içindeymişçesine seyredebiliyorsunuz.

EGE VE AKDENİZ YEMEKLERİ VAR
Gelelim yemeklere... Ege ve Akdeniz mutfağının temsil edildiği bir restoran burası. Fava, Brie peynirli, kuşkonmazlı somon füme, şarapla marine edilmiş, güneşte kurutulmuş ızgara ahtapot, dana ya da ahtapot carpaccio, ızgara kalamar dolma gibi başlangıçlar dikkati çekiyor. Çeşme enginarlı karides salatası, ızgara sebzeli keçi peyniri salatası, Paparazzi'nin gelenekselleşmiş İzmir tulum peynirli Grek usulü karışık çoban salatası gibi zengin salata çeşitleri de hem mideyi hem de gözü doyuruyor. İsteyen keçi peynirli, patlıcanlı ravioli, porcini mantarlı tortellini, deniz ürünleriyle hazırlanan spagetti gibi hamurişlerinden, isteyen porçini mantarlı, dört peynirli ya da balkabaklı risottolardan seçim yapabiliyor. Ana yemek olarak et ya da tavuk isteyenler, fırınlanmış ananaslı ördek dışında ızgara etler arasından seçim yapma durumunda. Sade klasik bonfileden incir ya da konyak soslusuna, karabiberlisine kadar değişik bonfile çeşitleri ile kuzu şiş ya da tavuk külbastı dikkati çeken et seçenekleri... Deniz ürünleri içinde de buraya özgü çeşitler var. Örneğin limon yaprağında ızgara çipura, bahçedeki limon ağaçlarının yaprakları kullanılarak hazırlanıyor. Beğendili levrek külbastı da Pararazzi'ye özgü bir spesiyalite. Ispanak yatağında ızgara lagos fileto ve karidesli dil şiş, diğer seçenekler. Biz fava, porcini mantarlı dört peynirli risotto, limon yaprağında çipura ve konyak soslu ızgara bonfileyi paylaştık. Et ve balıklar oldukça başarılıydı; risotto ve fava da kıvamındaydı. Geçen yıllarda Çeşme'nin en zengin şarap listesine sahip olan Paparazzi'nın mönüsünde bu yıl Kayra ürünlerinin ağır bastığı görülüyordu. Ancak Kavaklıdere şaraplarından da bazı çeşitler listeye katılmıştı. Garson, önümüzdeki günlerde Sevilen ve Pamukkale'nin bazı ürünlerinin de ekleneceğini söyledi. Kuşkusuz Paparazzi'de yemek yemek çok keyifli. Ama buranın bar ve kulüp olarak ünü daha da yaygın. Geçen yıllarda bar kısmında yapılan değişiklik buranın daha önceki rahat atmosferini olumsuz etkilemişti. Kışın gerçekleşen yıkımın ardından yapılan düzenleme bu olumsuzluğu ortadan kaldırdığı gibi, Akdeniz'in Kuzey Afrika kıyılarını anımsatan bir dekorla yeni oturma grupları da ilave edilmiş. Bu yaz Paparazzi'nin barı yarımadanın en gözde mekânı olacağa benzer. Pazar akşamları yemek saatinde bir caz üçlüsünün müziği eşliğinde başlayan geceler, günün erken saatlerine kadar sürüyor. Bir kez gidenlerin buraya gönül vermelerine, Facebook'ta taraftar grubu oluşturmalarına şaşmamalı.

Beğendiklerim: Çeşme'nin en güzel koyu Ayayorgi'nin bu en eski restoran ve barının kıyı kısmı geçen kış yıkıma uğramıştı. Sezon başlamadan düzenlemeler tamamlanmış, burası eskisinden daha da ferah ve güzel olmuş.

Beğenmediklerim: Geçen yıllarda restoranın şarap çeşitleri, Çeşme'deki restoranlar içinde en zenginiydi. Bu yıl daha zayıf. Ayrıca mutfakla geniş kıyı kesimine yayılmış masalar arasındaki mesafe nedeniyle bazen yemekler soğuk gelebiliyor.
Haberin fotoğrafları