kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Timur Bekmambetov

Sinefiller için...

Hazırlayan: Kaya GENÇ
28.06.2008
* Wanted filminin çekimleri geçen yıl 30 Nisan ile 20 Temmuz arasında gerçekleştirildi. Filmin bütçesi 65 milyon dolar civarında. Wanted, Kazak yönetmen Timur Bekmambetov'un Hollywood'da çektiği ilk film. 47 yaşındaki yönetmen Gece Nöbeti ve Gündüz Nöbeti filmleriyle tanınıyor. Gazeteci bir anne ve enerji sektöründe çalışan bir babanın çocuğu olan Bekmambetov, Ural nehri kıyısındaki Guryev şehrinde yetişti. 17 yaşında Moskova'ya taşındı, burada Moskova Enerji Enstitüsü'ne kaydoldu. Ancak sanat daha çok ilgisini çekiyordu. Dört sene sonra resim eğitimi almaya başladı, 1987'de Taşkent Üniversitesi'nde tiyatro ve sinema bölümünden mezun oldu.

* Peki Bekmambetov'un sanat hakkındaki görüşleri ne? Kendisi bu konuda şunları söylüyor: "Film çekmeyi bir askeri operasyon olarak gördüm... En başından bu yana Rusya'da büyük, hırslı, cesur filmler çekilmesi gerektiğini düşündük. Bizden evvel yalnızca Avrupa festivallerinde gösterilen o güzel, dev sanat filmleri vardı... Bir de çok berbat, ucuz, yaratıcılıktan yoksun ticari filmler." Kendisinin ne tür bir film yaptığını ise bu hafta hep birlikte göreceğiz.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİNDEN...
* Timsah: Nehrin Dişleri'nde karşımıza bolca çıkan bir hayvan türü olan timsahlar hakkında ne biliyoruz? Filmde, Avustralya'da gazeteciler, insan yiyen bir timsahla karşılaşıyor ve ne yapacaklarını da epey şaşırıyor. Oysa şaşıracak ne var? 84 milyon yıllık bir geçmişi olan timsahlar yarı dik bir pozisyonda yürüyor. Timsahların yürüyüşü iki şekilde gerçekleşiyor; karınlarının üzerinde, sürünerek veya bacaklarını daha çok kullanıp hafif dikilerek. Saatte 16 kilometreye ulaşan hızlarıyla timsahlar ormanların en süratli değilse dahi gayretli hayvanlarından.

* Timsahların hayatları boyunca çeşitli defalar dişleri dökülüyor ve yeniden çıkıyor. Büyüme çağındaki timsahların her ay bir süt dişi dökülüyor, normal dişle yer değiştiriyor. Ortalama bir timsahın hayatı boyunca 3 bin farklı dişe sahip olabildiği de söyleniyor.

* Peki gazeteci, turist ve maceracılar dışında timsahlar ne yiyor? Özellikle buldukları taşları mideye indirmekten çok hoşlanan timsahların iki farklı midesi var; bu hayvanların kalpleri de dört bölümlü. Beyne gelince... Nispeten ufak olmakla birlikte timsahların beyni benzer hayvanlarınkine fark atacak denli gelişmiş durumda. Son olarak bu kendine has yaratıkların kulak deliklerinin gözlerinin arkasında yer aldığını, suya daldıklarında gözleriyle birlikte kulaklarını da kapama yeteneğine sahip olan timsahların östaki boruları da olduğunu unutmayalım.

* Senden Başka'nın başrol oyuncusu Marie Gillain, kızına Dune ismini koymuş. Lancome firması için modellik yapan Gillain 1990 yılında bizde Sevgili adıyla oynayan psikolojik-politikerotik- dram filmi L'Amant'ın oyuncu seçmelerine katılmış. Lakin rolü Jane March'a kaptırmış. Sevgili'nin unutulmaz yıldızı March, üç ay önce 35 yaşına bastı.
Haberin fotoğrafları