kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yaşlı ve hamilelere yer vermeyenlere ceza

Yeni Haber
Çin'in Henan eyaletinin merkezi Zhengzhou şehrindeki bir uygulama belediye ve halk otobüs yolcuları arasında tartışma oluşturdu. Yeni taşıma kurallarına göre otobüslerde yaşlılara, hamilelere ve engellilere yer vermeyenler para cezasına çarptırılacak ve otobüsten indirilecek.

Yerel yayımlanan Henan Shang Bao gazetesinin haberinde, verilecek para cezasının 50 yuan (7 dolar) olduğu kaydedildi. Belediye Kamu Taşıma Kurulu'na sunulan söz konusu taslağın yerel mecliste tartışılmakta olduğu kaydedildi. Yeni kurala göre sürücü ya da muavin, yolculardan birinin yaşlı ya da hamilelere yer vermediğini tespit ederse, bu yolcunun aşağı inmesini isteyebilecek.

Yolculardan bazıları, söz konusu kuralı desteklerken, uygulamanın kanuna bağlanmasıyla daha çok kişinin buna itaat edeceğini düşünüyor. Haberde, bazı yolcuların ise farklı düşündüğünü, yer verme olayının ahlaki olduğunu ve kanunileştirilmemesi gerektiği görüşüne yer verildi. Sürücünün sert bir yolcuya rastlaması halinde ise bu uygulamanın ortaya sadece kargaşa çıkaracağı ifade edildi. Sürücüler de bu uygulamanın pratik olmayacağını, yolcuları aşağı indirmenin gereksiz karışıklığa ve gecikmeye neden olacağını düşünüyor. Sürücülerden Su Huichao da otobüsün kalabalık olduğu saatlerde bu kuralın zor uygulanacağını ifade ediyor.

Şehirdeki otobüslerde şu an özel durumdaki bir yolcunun otobüse binmesi halinde sürücü alarm çalıyor. Cevap verilmemesi durumunda ise alarm devam ediyor.

CİHAN