kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Çömez'in kaderi

Eski AK Parti milletvekili Turhan Çömez'in, Ergenekon ile ilişkili olabileceği ortaya çıktı. Bir darbe teşebbüsünün içinde mutlaka yer aldığı söylenemez ama, zaman içinde gelişen Tayyip Erdoğan düşmanlığı, onu, bu amacı güdenlerle aynı çizgiye getirmiş olabilir. Çömez, ilk tanışan insanlar üzerinde müspet intiba uyandıran bir kişi. Onu, AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın Özel Kalemi olduğu dönemden bilirim. Erdoğan, "Bu göreve talipsin fakat, ilk seçimde milletvekili olmak istemeyeceksin" diye kendisinden teminat almıştı. Söz vermiş olmasına rağmen, 2002'de, Çömez adaylığını koymak istedi. Erdoğan da onu, Balıkesir'den, 5. sıradan gösterdi. AK Parti 8 milletvekilinin 5'ini kazanınca, Çömez parlamentoya girdi. Erdoğan'ın itimadını artık kaybetmişti; bunu yeniden tesis etmesi de mümkün olmadı. Hep, parti içi muhalefette kaldı. Yolsuzluklardan şikayet ediyordu. 2005 Aralık ayında, Tayyip Erdoğan'ın yurtdışında olduğu bir dönemde, Genel Başkan'a vekâlet eden Abdüllâtif Şener'in izniyle, en azından hoşgörüsüyle, söz aldı ve kapalı toplantıda yolsuzlukları dile getirdi. "Milletvekili kurşun asker değildir; dolayısıyla yolsuzlukları eleştirir" demek mümkün. Ama Çömez, hem bu eleştirileri sitesinde yayınladı ve parti disiplini gereği kapalı kalması gereken konuları kamuoyuyla paylaştı, hem de, Tuncay Özkan'ın Kanaltürk'üne çıkarak, AK Parti ile arasına iyice mesafe koydu. O tarihteki bir yazımı bugün sizlerle paylaşmak istiyorum:
"Turhan Çömez'in, Grup'ta yolsuzluk iddialarını dile getirmesi -eğer gizli bir hesabı veya ilişkileri yoksa-medeni cesaret örneği. Ama bence, Kanaltürk gibi, 'ulusalcı ve derin devletçi' profili olan bir kanala, üstelik Hulki Cevizoğlu'nun Cevizkabuğu programına çıkması doğru bir tercih değildi. Nitekim, kendisine telefonla gelen soruların tümü, AK Parti'nin savunduğu değerleri, başörtüsünü, Tayyip Erdoğan'ı yerden yere vuruyordu... AK Parti'ye karşı, Turhan Çömez üzerinden laikçi ve derin devletçi çevrelerin yürütmek istediği bir muhalefet var. Meselâ Çömez'e, biri, Muhafız Alayı'nın Meclis'te bulunması konusunda da ne düşündüğünü sordu. Çömez, 'Askerin Meclis'te bulunması, bizim oy verme özgürlüğümüzün teminatıdır' cevabını verdi. Çömez, eski Birinci Ordu Komutanı Hurşit Tolon'la çektirdiği resmi kendisinin web sitesine koymuş. Acaba körle yatan şaşı kalkarmisâli Çömez'in demokrasi konusundaki değerlendirmeleri, Paşa'yla paralel bir hale mi gelmişti? Sahi, bu sitede Çömez'in Ecevit'le, Demirel'le, Perinçek'le, Hurşit Tolon'la resimlerine rastladım; Tayyip Erdoğan ile çekilmiş tek bir fotoğrafı yok. Unutkanlık mı, yoksa şu anda kavrayamadığımız bir mesaj mı veriyor?" (13 Aralık 2005)
Fazla söze gerek yok. Şu anda da aynı kanaatteyim. Çömez'i yolundan şaşırtan, Hurşit Tolon'dur. Herkesin kulağına küpe olması gereken bir cümle ile yazımı noktalayayım: "Siyaset, kifayetsiz muhterislerle doludur ama, bu gibi insanlar Dimyat'a pirince gitmeye çalışırken, çoğu kere evdeki bulgurdan olurlar."