kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Guardian: AKP yaşam mücadelesini veriyor

Yeni Haber
Türkiye'deki AKP davası ve Ergenekon soruşturmasına ilişkin son gelişmeler yabancı medyanın ilgisini çekmeyi sürdürüyor. İngiliz The Guardian gazetesi, Türkiye ile ilgili son haberinde, "Şeriat Hukuku Kavgası: Türkiye'de iktidardaki parti, darbe tehdidi arasında yaşam mücadelesini veriyor" yorumunu yaptı.

The Guardian gazetesi, muhabiri Robert Tait'in imzasıyla "Şeriat Hukuku Kavgası: Türkiye'de iktidardaki parti, darbe tehdidi arasında yaşam mücadelesini veriyor" başlığıyla yayımladığı İstanbul kaynaklı haberinde AKP'nin, gelecek hafta başlayacak bir darbe girişiminin hedefi olduğunu gösteren belgelerin ortaya çıktığı iddiasına dikkat çekilirken, partinin ayakta kalmak için hukuk mücadelesini verdiğini belirtti.

AKP'nin Anayasa Mahkemesi'nde yaptığı sözlü savunmaya dikkat çeken gazete, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in mahkemede partisi hakkındaki suçlamaların, "ülkenin laik kurumların iki defa seçilen popüler bir hükümeti uzaklaştırmayı amaçlayan siyasi bir çaba" olduğunu söylediğini öne sürdü.

"AKP'NİN KAPATILMASI YAYGIN BEKLENTİ"

İngiliz gazetesi, sözlü savunmadan iki gün önce Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın da, mahkemeye AKP iktidarında bir İslami devletin ortaya çıkmasının tehlikesinin "reel ve mevcut" olduğunu söylediğini de belirtirken, AKP'nin "kökleri siyasi İslam'da olsa da orta sınıftan geniş destek" aldığı görüşünü dile getirdi. Gazete şunları yazdı:

"Mahkemenin en erken gelecek aya kadar bir karar vermesi beklenmiyor. Eğer, yaygın beklentilerin doğrultusunda iktidardaki partinin kapatılması yönünde karar verirse, AKP'nin küllerinden çıkacak olan yeni bir partinin muhtemelen yarışacağı yeni bir seçimin habercisi olabilir."

The Guardian gazetesi, Ergenekon soruşturmasına ilişkin son gelişmelere de dikkat çektiği haberinde AKP'nin, Ergenekon vakası ile ilgili olarak "militan laik" Ergenekon grubunu "şiddet kullanarak kendisini devirmeye çalışmakla suçladığı"nı da yazdı.

(ANKA)