kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Stilinizi oluştururken beğendiğiniz bir ünlüden esinlenebilir, onun giysilerinden kendinize yakışan parçaları seçebilirsiniz.

Moda hatalarına hayır!

04.04.2008
Her sezon tonlarca para verip yeni kıyafetler aldığınız halde, moda hatalarından kurtulamıyor musunuz? O zaman bu hataları telafi etmek için ipuçlarımıza göz atın..
Modayı çok yakından takip ediyorum. Her ay moda dergilerini alıp, ne var ne yok inceliyorum ama hâlâ gerçek bir stilim olduğunu düşünmüyorum. Sizce stilimi geliştirmek için neler yapabilirim? (Ü. D. - İzmit)
- Modayı takip etmek tabii ki kötü bir şey değil. Ama dergileri takip etmek veya defileleri izlemek sizi bir moda kurbanı yapabilir. Maalesef pek çok moda meraklısı, moda dergilerinde ya da defilede gördüklerini birebir kendine uygulamak istiyor. Halbuki, bunları birebir uygulamak yerine, gördüklerinizden kendinize uygun olanları seçmelisiniz. O yüzden ne her beğendiğinizi almak için bütçenizi zorlayın, ne de mankenler gibi görünemediğiniz için üzüntüye kapılın... Ama imzanız gibi duran bir stil yaratmaya çalışıyorsanız, o zaman sizi kutlarız. Yaşam tarzınız, yaşınız, vücut ölçülerinizi göz önünde bulundurarak, içinde rahat ettiğiniz kıyafetler seçmek, gerçek bir stil göstergesidir. Bunun yanında bu stile uygun düşen ve her zaman kullanacağınız bir aksesuar da sizin imzanız olabilir. Siyah güneş gözlükleri veya bir şapka... Ama en önemlisi, tarzınızı belirlemelisiniz. Klasik misiniz, modern mi, spor mu ya da hippie gibi özgür mü? Kendinize bir stil oluşturmaya çalışırken, stilini beğendiğiniz ünlülerin ne giydiğini, ne taktığını incelemekte hiçbir sakınca yok. Stilinizi oluştururken en kolay neyi değiştirebileceğinize karar verin. Bu saçınız, aksesuarlarınız ya da gardırobunuzdakilerin rengi olabilir. Ama bu kararları verirken size yakışıp yakışmayacağına da iyice düşünün.

Sürekli dönüp dolaşıp aynı kıyafetleri giyiyorum ve sizden görüntümü nasıl güncellemem gerektiği konusunda yardımcı olmanızı istiyorum. Şimdiden teşekkürler. (S. B. - İstanbul)

- Yaşınızı belirtmemişsiniz, ancak yıllar geçtikce kıyafetlerimizde klasik parçalara takılıp, hep onları giymek isteriz. Aslında bu tarz giyinmeyi seçmenin riski de yoktur... Ama bu tarz size sıkıcı geliyorsa, önerimiz gardırobunuz demirbaşlarına sezonun moda parçalarını eklemeniz. Her sezon tamamlayıcı birkaç parça alarak, tarzınızı yenileyebilirsiniz. Ayrıca her zaman ziyaret ettiğiniz markalar dışında yeni markaları da keşfetmelisiniz. Bu markalarda bulacağınız yeni parçalar, görünümünüze heyecan katacaktır. Alışık olmadığınız renkleri denemekten de çekinmeyin. Kıyafet olarak olmasa da bir aksesuarla da yeni renklere merhaba diyebilirsiniz. Unutmayın, aksesuarlar kıyafetlerinizi güncellemenin en kolay yoludur!

Gardırop dolusu kıyafetim var ama giyecek hiçbir şey bulamıyorum. Her sabah bir saat giyinmek için düşünüyorum. Kıyafetlerimi nasıl yaratıcı kullanabileceğim konusunda yardımcı olabilir misiniz? (M. B. - Ankara)
- Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, bu kararsızlık konusunda yalnız değilsiniz. Pek çok kadın gibi sizin de bu sorunu yaşamanızın sebebi, düzensiz alışveriş yapıp gardırobunuzu gereksiz yere doldurmanız. Oysa, az ve öz almak her zaman daha akıllıca olacaktır. Gereksiz alışverişe son vererek ilk adımı atabilirsiniz. Daha sonra, gardırobunuzda hiç giymediğiniz ve giymeyeceğiniz kıyafetleri de ayıklayarak ikinci büyük adımı atmalısınız. Son bir yıldır giymediklerinizi, "Bir gün giyerim," diyerek saklamanızın hiçbir mantığı yok. Gardırobunuzu yeniden düzenlerken, renklere göre organize etmelisiniz. Kombinleyerek de gruplandırabilirsiniz. Böylece neye itiyacınız olduğunu da rahatlıkla görünsünüz. Gardırobunuzda her zaman kullanabileceğiniz beyaz gömlek, siyah elbise, trençkot gibi parçaları bir kenara koyun. Bu klasik parçaların hiçbir zaman modası geçmez. Her zaman giyebileceğiniz bu parçalara sezonun belirgin trendlerini katarak gardrobunuzu her sezon yenileyebilirsiniz. Alışverişlerinizde baskılı şeyler almaktansa, düz renkte kıyafetler almaya çalışın. Böylece düz renkleri farklı şekilde tamamlayabilirsiniz.

Satın aldığım iç çamaşırlarının çok azı ile rahat edebiliyorum. Doğru iç çamaşırını seçebilmek için nelere dikkat etmek gerekir? (M. A. - Adana)
- İç çamaşırlarınızın bedeninize tam olması çok önemli. Yanlış iç çamaşır seçiminin kıyafeti kötü göstereceğini de aklınızdan çıkartmayın. İç çamaşırınızı seçerken, giydiğiniz kıyafetin rengine dikkat edin. Eğer askılı bir kıyafet giyiyorsanız, sutyeninizin askısız olmasına ya da kıyafetinizle aynı renkte olmasına özen gösterin. Ayrıca iç çamaşırlarınız, içinizde kalmalı; yani dışarıdan görünmemeli. Örneğin düşük bel bir pantolon giyiyorsanız, iç çamaşırınızın da düşük bele uygun olması gerek.

Alışverişi yaptıktan sonra eve gelip aldıklarımı giydiğimde güzel durmadığına karar veriyorum. Kıyafet alışverişinde nelere dikkat etmek gerekir? (E. Ü. - Ankara)
- Pek çoğumuz bir kıyafeti çok beğendiğimiz için, bedeni üzerimize tam olmadığı halde, satın alabiliyoruz. Bu, özellikle indirim döneminde yaptığımız bir hata. Kendimize büyük ya da küçük gelen bu kıyafetler, hiç giyilmeden gardıropta kaderlerine terk ediliyor. O yüzden "Kilo vereceğim ya da terziye verip küçültürüm," diye düşünerek kıyafet satın almaktan vazgeçin. Bir parçayı denediğinizde üzerinizde duruşuyla ilgili tereddütleriniz varsa, almaktan vazgeçin. Örneğin uzun kollu bir bluz ya da elbisenin kol boyu, tam bilek kemiğinde bitmelidir. Ne daha uzun, ne de daha kısa olmalıdır. Önü düğmeli bir gömleği giydiğinizde düğmelerin kesinlikle açılmaması gerekir. Dar kalem bir etek, üzerinizde potluk yapmamalı ve oturup, kalktığınızda kendinizi rahat hissetmelisiniz. Yani etek satın alırken, kalça ve karın bölgesindeki duruşuna dikkat edin. Bunun yanı sıra uzun bir gece elbisesinin boyunun yere kadar olması gerekir. Alışveriş sırasında bu basit kuralları göz önünde bulundurmalısınız.
Haberin fotoğrafları