kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Üç büyükler ihraç edilecekti"

Yeni Haber
CSKA Sofya'nın lisansının iptal edilerek Şampiyonlar Ligi'nden ihraç edilmesinin ardından, kupalara katılan üç Türk takımının da geçen sezon şans eseri ihraçtan kurtuldukları iddia edildi.

Futbol Extra Dergisi'nin bu ayki sayısında çarpıcı iddialar ortaya atıldı.



UEFA, Türkiye Futbol Federasyonu'na gönderdiği bir yazıyla, geçen sezon Avrupa kupalarına katılan Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın kupalara katılmaları için gerekli olan kulüp lisans kriterlerine sahip olmadıklarının ortaya çıktığını bildirdi.

Üç büyüklerin hesaplarını inceleyen UEFA, mali kriterleri yeterli olmamasına rağmen bu kulüplere lisans vererek 2007-2008 sezonunda kupalara katılmalarına onay vermesinden dolayı Türkiye Futbol Federasyonu'na 200 bin İsviçre frangı ceza kesti.

UEFA, Türkiye'ye gönderdiği beş sayfalık gerekçeli kararında "Lisans yönetmeliklerinin uygulanması hususunda TFF görevini yerine getirmemiş, UEFA müsabakalarını riske sokabilecek muhtemel bir duruma yol açmıştır" diyerek konunun kupa sonrası "tesadüfi bir inceleme" sonrasında ortaya çıktığını bildirdi.
Futbol Federasyonu, UEFA Disiplin Kurulu'nun verdiği bu karara itiraz için CAS'a başvurma kararı aldı.

TÜRKİYE İHRAÇTAN DÖNMÜŞ!

UEFA'nın son günlere damgasını vuran Porto ve CSKA Sofya ile ilgili kararı tüm dünya futbol kamuoyunda büyük bir şok etkisi yaparken, Türk takımlarının da benzeri bir akıbetten şans eseri kurtuldukları ortaya çıktı. FUTBOL EXTRA'nın ele geçirdiği mektupta, UEFA'nın yaptığı inceleme sonrası geçen sezon Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası'nda mücadele eden Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın mali kriterler bakımından kulüp lisansı alarak kupalara katılma hakkına sahip olmadıkları ortaya çıktı. Bu skandal durumun UEFA tarafından sonradan yapılan tesadüfbir inceleme sonrası ortaya çıktığı belirlendi. UEFA, bu durumdaki üç kulübe lisans vererek kupalara katılmasını onayladığından dolayı da lisansör Türkiye Futbol Federasyonu'nu 200 bin İsviçre frangı cezaya çarptırdı.

Bir süre önce, Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etmeye hak kazanmasına rağmen, mali kriterleri yeterli olmadığını tespit ettiği Bulgaristan'ın CSKA Sofya takımını kupadan ihraç eden UEFA, aynı tarihte Türkiye Futbol Federasyonu'na bir mektup göndererek yaşanan skandalı anlattı. Disiplin Komitesi Başkanı Thomas Part imzasıyla gelen yazıda, Türkiye Futbol Federasyonu'nun, 2007-2008 sezonunda Avrupa kupalarında mücadele eden Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'a bir lisansör olarak kulüp lisansı vermemesi gerektiği, bu nedenle görevini ihlâl ederek UEFA kupalarını riske sokabilecek muhtemel bir durumu meydana getirdiği vurguladı.

UEFA'nın 2007-2008 sezonuna dair, uyum denetim raporu bulgularında F.Bahçe ile ilgili olarak, "Kulüp hesaplarının kapandığı tarih itibariyle transfer faaliyetlerinden ödenmemiş tutarların olmadığı hususunda herhangi bir kanıt sağlanamamıştır" denirken; Galatasaray'la ilgili olarak da, "Kulüp, transfer faaliyetlerinden ödenmemiş tutarların olmadığı hususunda her hangi bir kanıt sağlanamadığı gibi, yerel sosyal veya vergi makamlarına karşı ödenmemiş hiçbir bedelin olmadığı konusunda da bir delil sunamamıştır" ifadesi kullanıldı. Beşiktaş'la ilgili olarak da, "Kulüp, sosyal ve vergi makamlarına karşı ödenmemiş hiçbir bedelin mevcut olmadığı hususunda herhangi bir kanıt sunamamıştır" dendi.

Mali koşullar konusunda kulüpleri futbol camiasının herhangi bir ferdi veya kuruluşuna karşı ödenmemiş hiçbir borcun kalmadığını ispat etmekle yükümlü tutan UEFA, ayrıca kulüplerden herhangi bir zaman zarfında teknik ve idari çalışanları ile akdi anlaşmalardan husule gelen vadesi geçmiş hiçbir tutarın olmadığını ispat etmesi zorunluluğunu da getiriyor. Ayrıca UEFA, kulüpleri yerine getirilmemiş herhangi bir ödemelerinin olmadığını ispat eden dokümanlarını da Federasyona ve kendilerine ibraz etmekle, federasyonları da lisans vermeden önce bu hususu kontrol etmekle zorunlu tutuyor.

UEFA, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin transfer faaliyetlerinden dolayı borcu olmadıklarına dair gönderdikleri evrakların kendi beyanları olduğundan bunun kanıt olarak kabul edilmediğini, aksine, yapılan incelemede bu kulüplerin lisans talep ettikleri zaman dilimi içinde ödenmemiş borçlarının bulunduğunu tespit ettiklerini bildirdi. Yazıda ayrıca, Galatasaray ve Beşiktaş'ın sosyal ve vergi makamlarına da harç ve vergilerini ödediklerine dair her hangi bir kanıt sunamadıklarına yer verildi.

Beş sayfalık gerekçeli kararda son olarak, "Bu kulüplerin açık ve net olarak, lisans yönetmeliklerinde zorunlu mali gereklilikleri yerine getirmeksizin UEFA müsabakalarına katıldıkları ortaya çıkmıştır. Yapılmamış ödemelerin olmadığını kanıtlayan geçerli dokümanların olmamasına rağmen bu kulüplere lisans veren Türkiye Futbol Federasyonu lisans yönetmeliklerinin uygulanması hususundaki ihmalci tutumu ile görevini ciddi şekilde yerine getirememiş, görevini ihlâl etmiş ve UEFA müsabakalarını riske sokabilecek muhtemel bir durum yaratmıştır" denildi.

UEFA Komitesi, bunun yenilenen suçlar olmadığı, mevcut kararın özellikle kulüplerin bu bağlamdaki yükümlülüklerini tekrar ihlâl etmeleri durumunda doğrudan doğruya müeyyide ile karşılaşabilecekleri esasından hareketle sadece ulusal federasyona müeyyide uygulanmasına karar verdi. Haluk Ulusoy döneminde yaşanan bu olayla ilgili mevcut yönetim kurulu ciddi tedbirler aldı. Hazırlanan yeni statüde kulüp lisans kriterleri konusunda bu olaydan dolayı kulüplere ağır yaptırımlar getiren Futbol Federasyonu, UEFA Disiplin Kurulu'nun verdiği bu cezaya karşılık CAS'a gitme kararı aldı.

Mali/Finansal kriterler
UEFA müsabakalarına katılan kulüplerin;
1. Kendi transfer faaliyetlerinden vadesi geçmiş/tediye edilmemiş ödemelerin,
2. Çalışanlarıyla (oyuncular, antrenörler, idari personel vs) akdedilmiş sözleşme ya da anlaşmalardan ödemesi yapılmamış tutarların kalmadığını ispat etmek zorundadır.


CSKA'ya ne olmuştu?

UEFA, 2007-2008 sezonunu Bulgaristan şampiyonu olarak tamamlayan ve Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanan CSKA Sofya takımının lisansını iptal etti. Bulgaristan Futbol Federasyonu Lisans Komisyonu Başkanı Nikolay Kristev, "UEFA, aralarında aidatların ödenmemesi de dâhil olmak üzere toplam 17 gerekçe ile CSKA Sofya'nın lisansını iptal etmiş. Bu durumda CSKA Sofya, Şampiyonlar Ligi ön eleme karşılaşmalarına katılamayacak" dedi. CSKA Sofya'nın son 3 yıldır sürekli zarar ettiği ve vergi daireleri ile çeşitli kuruluşlara toplam 1.7 milyon euro borcu olduğu öğrenildi.

CİHAN