kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çiftliğinde petrol çıkınca milyoner oldu

Yeni Haber
ABD'nin North Dakota eyaletinin batısındaki bir çiftlik arazisindeki barakada doğup büyüyen Oscar Stohler, yaklaşık 70 yıl çiftliğinde tarımıyla ve hayvanlarıyla uğraştı. Bir petrol yatırımcısı geçen yıl çiftliğinde petrol aramayı teklif ettiğinde 83 yaşında olan Stohler, sonuçtan şüpheliydi. "Hatta onlara dedim, eğer petrol bulursanız Texaslı petrol milyonerleri gibi, büyük bir Cadillac araba alacağım, ön tamponuna dev bir boynuz monte edeceğim ve 10 galonluk dev kovboy şapkası ile dolaşacam" diye şaka yapan Stohler, yapılan aramalarda çiftliğinin iki mil altında petrol bulunmasıyla işin ciddiyetini kavramış. Gerçi söylediğini aksine hala eski model pikabını sürüp, çiftlik şapkasıyla dolaşsa da, geçen yıldan farklı olarak hayatı değişmiş durumda.

Stohler ve 82 yaşındaki karısı Lorene bir yıldan kısa bir süre içinde petrol milyoneri haline geldiler. Birçok petrol yardımcısı North Dakota'da kuyu açmak için yarışıyor. Stohler bu durumu, "North Dakotalı çiftçilerin petrolden milyoner olma şansları, lotodan milyoner olma şanslarının önüne geçmiş durumda" diye çarpıcı bir örnekle tasvir ediyor. Stohlers, 120 nüfuslu kasabada bir gecede milyoner olan tek kişi değil. Eyalet yetkilileri halen aktif 4 bin kuyunun bulunduğu eyalette son bir yılda çıkarılan petrol miktarının 1984 yılındaki rekoru geçtiğini belirtiyor. Eyalet vergi idaresi yetkilisi ise, North Dakota'da milyoner sayısının hızla arttığını kaydediyor.

Eyalette 1 milyon dolardan fazla geliri olan mükellef sayısı son bir yılda 112 kişi artmış. Bu yılın rakamları Ekim ayına kadar tam olarak bilinmiyor. Yıllık 36 bin dolar gelir ortalaması olan North Dakota, ABD'deki 50 eyalet içinde 30'ncu sırada. Eyaletin bu güne kadar iki ana gelir kaynağı tarım ve enerjiydi. Oscar ve Lorene Stohler çifti ömürlerinin geçtiği çiftliğin yakınlarında, hayatları boyunca sahip oldukları ilk evi satın aldılar geçtiğimiz günlerde. "Hala aynı insanlarız değişmedik. Bizler 1930'2lu yılların açlığında büyüdük" diyen Oscar, yakın zamanda taze milyoner olarak en lüks harcamalarından birini yapmış; Eşi Lorene, aldığı 1000 dolar değerindeki 60'ncı evlilik yıldönümü yüzüğü.

CİHAN