kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

2004 yılında 3 darbe girişimi planlanmıştı

HABER MERKEZİ
Nokta'da yayınlanan Darbe Günlükleri'ne göre; Sarıkız, Ayışığı ve isimsiz bir darbe planı tasarlandı ancak hayata geçirilemedi...
Gözaltına alınan emekli orgeneral Şener Eruygur'un ismi, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı oramiral Özden Örnek'in günlüklerinde geçmişti. Nokta dergisinde geçen yıl 29 Mart-4 Nisan arasında yayınlanan sayıda kamuoyuyla paylaşılan "Darbe Günlükleri" sayesinde, 2004 yılı içinde "Sarıkız" ve "Ayışığı" kod adı dışında bir de isimsiz üç darbe girişiminin atlatıldığı ortaya çıkmıştı. Günlüklerde hem darbe planları, hem de "darbe için gerekli toplumsal ve sosyal karışıklıkların meydana getirilmesinde medya ve akademik çevrelerin harekete geçirilmesi" amacıyla düşünülen eylem planları yer alıyor. Günlüklerde ayrıca, önceki gün yaşanan son büyük gözaltı dalgasında polis tarafından gözaltına alınanlardan bazılarının adlarına da rastlanıyor.



ÜÇ AYRI DARBE PLANI
Günlüklerde, 2004'te komuta kademesinin her defasında biraz bölünmesi ve darbe girişimlerinin gitgide destek kaybetmesi nedeniyle gerçekleştirilemeyen 3 darbe planı açığa çıkıyor. Bu planlar sırasıyla şöyle:

* 1- SARIKIZ- Dönemin Genelkurmay Başkanı'nın hiçbir zaman katılmadığı, başlangıçta dört kuvvet komutanının içinde olduğu, sonraki aylarda kara ve deniz kuvvetleri komutanlarının "kendilerini hariç tutmaya" çalıştığı, "Sarıkız" kod adlı darbe girişimi.

* 2- AYŞIĞI- Dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un tek başına hazırladığı ama öteki üç kuvvet komutanını da işin içine katmaya çalıştığı "Ayışığı" darbe girişimi.

* 3- İSİMSİZ - Eruygur'un yanına sadece Hava Kuvvetleri Komutanı Fırtına'yı alarak yapmayı planladığı darbe. Darbe günlüklerinde, Özden Örnek'in adını sıkça geçirdiği, "darbeye en hevesli isim" olarak nitelediği ve darbeyi "kendi çıkarı için istemekle" suçladığı Şener Eruygur, başrolde görülüyor. Eruygur'un isteğiyle kuvvet komutanlarınca yapılan bir toplantıda, bazı komutanlar darbe planlarından vazgeçmek isteyip, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman istifa etmeyi düşündüğünü söyleyince, sözü Eruygur alıyor ve günlüklerde, Özden'in anlatımıyla şu diyalog yaşanıyor:

İSTİFAYA TEPKİ
"Hepimiz buna itiraz ettik. Şener Eruygur: 'Buna gerek yok. Kabul etmiyoruz. Daha yapacağımız çok şey var. Ve kendimize göre bir eylem planı yapmaya karar verdik. Önce basını ele geçirmeye çalışacaktık. Bu nedenle ben M.Ö.'yü (Mustafa Özkan) davet edecektim. Sonra rektörler ile temasa geçip öğrencileri sokağa dökecektik. Sendikalarla aynı şekilde hareket edecektik. Sokaklara afiş astıracaktık. Dernekler ile temas edip onları da hükümet aleyhine teşvik edecektik. Bütün bu olayları yurt çapında yapacaktık. Yukarıdakiler SARIKIZ olarak anılacaktı."