kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

FT: AB Türkiye'ye üyelik takvimi verse bütün bunlar olmazdı

Yeni Haber
Türkiye'deki gelişmelerin, dünya basınındaki yankıları sürüyor. Financial Times gazetesi, "Türkiye krizde" başlıklı başyazısında "Türkiye, ülke ve dünya için derin etkileri olan anayasal bir krizin pençesinde" yorumunu yaptı. AB'yi eleştiren gazete "Eğer üyeleri birleşerek, sürekli giriş barajını yükseltmek yerine Türkiye'ye sağlam ve iyimser bir üyelik takvimi verseydi, hem generallerin hem de AKP'nin Avrupa hedefine odaklanmasını sağlardı" görüşünü dile getirdi.

İngiliz gazetesi Financial Times, Türkiye'deki son gelişmeleri "Türkiye krizde" başyazısında değerlendirdi. "Türkiye, ülke ve dünya için derin etkileri olan anayasal bir krizin pençesinde" görüşünü dile getiren gazete, son altı yılda Türkiye'nin "Demokratik bir biçimde seçilen, Avrupa'da da saygı gören İslamcı parti tarafından yöneltildiğini" belirterek şöyle devam etti:

"Ancak iktidardaki AKP'nin başı şimdi dertte; çünkü Türkiye'nin güçlü askerlerinin desteğindeki ülkenin geleneksel laikleri, AKP ve liderlerine karşı adeta bir darbe olan bir dizi eylemleri başlattı."

"KRİZ, AB İÇİN UYARI OLMALI"

Financial Times, "AKP'yi devirme girişimi, hızlı ve tamamen bertaraf edilmesi" umudunu dile getirdiği başyazısında da Türban yasağı kaldırılması meselesinin de AKP'nin gündeminin başında olmaması gerektiğini savunulabileceğini belirtikten sonra, "Türkiye'de yaşanan kriz, AB için bir uyarı olmalı" dedi. AB'nin Türkiye'nin ilgili tutumunu gözden geçirmesini isteyen gazete şu değerlendirmesini yaptı:

"Eğer üyeleri birleşerek, sürekli giriş barajını yükseltmek yerine Türkiye'ye sağlam ve iyimser bir üyelik takvimi verseydi, hem generallerin hem de AKP'nin Avrupa hedefine odaklanmasını sağlardı. Şimdi Türkiye'de pek az kişi AB katılımı süreci konusunda umutlu olduğundan ülke, "anayasal bir darbe' eşiğinde. AB, Türkiye'ye yönelik hata ve ayrışmadan vazgeçmeli. Ancak artık bugün çok geç."

(ANKA)