kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hastalar ailemizden olur

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Doç. Dr. Kırali nakil yaptığı hastalarıyla daha sonra görüşmeyi sürdürüyor. İş bulma sorunundan eğitim problemine kadar hep, birlikte çözüm bulmaya çalışıyorlar..
Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Cerrahisi Merkezi Transplantasyon Birimi Uzmanı Doç. Dr. Kaan Kırali kalp nakliyle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Sizin için kalp nakli olan hastalar diğer hastalarınızdan farklı mı?
Hem evet, hem hayır. Hayır; çünkü kalp ameliyatını gerçekleştirdiğimiz her hasta ister bebek, ister ileri yaşta olsun, biz hekimler için değerlidir. Kutsal olan insan yaşamı olduğu için böyle bir ayrım yapmak mümkün değil. Ancak kalp nakli yaptığımız hastalar hastanede daha uzun kaldığı için ister istemez onlarla daha yakın dostluk kuruyoruz. Evet; çünkü bu hastalarımızın devamlı psikolojik ve tıbbi desteğe ihtiyaçları vardır. Diğer kalp ameliyatlarında, hastalarımız memleketlerine veya uzak mesafelere gittiklerinde oradaki kalp doktorları tarafından da aynı başarıyla takip edilip yönlendirilebilirken, kalp nakli uyguladığımız hastalarımızı devamlı olarak biz takip ederiz. Eğer hastanın yaşadığı şehirde kalp nakli programı uygulanıyorsa, orada da takiplerine izin verilebilir. Çünkü bu hastaların tedavi ve yaşantılarındaki en ufak bir hata, onların hayatına mal olabilmektedir.

KORUYUCU MELEK GİBİYİZ
* Kalp nakilleri konusunda Türkiye başarılı mı?
Şunu açıkça ifade etmek lazım; ülkemizde tıp oldukça ileri düzeyde. Ancak tüm organ nakillerinde olduğu gibi, kalp naklinde de önemli olan ameliyat sonrası tedavi ve yaşam şeklidir. Yani kalp naklini gerçekleştirdiğimiz hastalarımızın daha sonraki yaşamlarında da onlara koruyucu melekleri gibi kol kanat germekteyiz. Hekim-hasta dayanışması olmadan, bu işin olmayacağını hepimiz biliyoruz.

* Organ bağışı için insanları nasıl ikna ediyorsunuz?
Hastanemiz; ülkemizin kalp nakli yapan yani cerrahi tedavi ile hastaları sağlığına kavuşturan en önemli merkezidir. Geçen yıl itibari ile açık kalp ameliyatı sayımız 2 bin 100'ün üzerinde. 2008'in ilk 6 ayı için de binin üzerindedir. Bu kadar yoğun çalışan ve kalp üzerine spesifikleşmiş bir merkeze başvuran günlük hasta sayısı da binin üzerindedir. Hasta ve yakınlarının toplamını düşündüğünüzde, toplumun önemli bir kesiminin hastanemize geldiği ve organ bağışı konusunda aktif olarak bilgilendirilip, teşvik edildiği göze çarpacaktır. Toplumun bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Bu; boş ya da klasik bir cümle değil. Aksine birçok hayat anlamına geliyor. Bu nedenle hastanemiz organ bağışı kampanyalarını canlı tutarak, devam ettirmeye çalışıyor. Kalp nakli yapılan hastalarımızı zaman zaman topluma tanıtmak ve onların başarılı sonuçlarının toplum tarafından bizzat görülmesini sağlamak; organ bağışına ciddi katkılar yapmaktadır. Kalp nakli geçiren hastalarımızın kendi deneyimlerini kendilerinin anlatması da, insanların bu konudaki yanlış inanışlarının, korkularının ve zihin karışıklıklarının hızla ortadan kalkmasına imkan sağlamaktadır.