kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Klimalar hassas akciğerlerin hasta olmasına yol açabilir

3 yıldır özellikle yaz mevsiminde öksürüğüm, nefes darlığım ve ateşim oluyor. İşyerindeyken şikayetlerim sanki daha fazla. Ben bu durumun klimalardan kuynaklandığını düşünüyorum. Bu konuda ne yapabilirim? Bir öneriniz var mı? Hilmi Ö./İzmir

Şikayetleriniz klimadan kaynaklanıyor olabilir. Hastayı görmeden hastalığı teşhis etmek mümkün değildir ama bu fırsattan yararlanarak, bu konuya değinmek istiyorum. 'Klima akciğeri' ya da 'aşırı duyarlılık akciğeri' denilen bir klinik durum vardır ki; sizin de saydığınız belirtilerle seyreden tablolar ortaya çıkarır. Söz konusu olan hastalığa sebep olan mikropların, toksinlerin, küflerin ya da diğer organik alerjenlerin klimalar tarafından etrafa yayılması ve takiben hassas kişiler tarafından solunduklarında da akciğerlerde reaksiyonlar ortaya çıkarmasıdır.

TATİL DÖNÜŞÜ GÖRÜLÜR
Hastalık, mikroplarla kirlenmiş klima veya nemlendirme sistemlerine maruz kalındıktan birkaç saat sonra başlar. Belirtilerin ortaya çıkması 12 saati de bulabilir. Şikayetler genellikle hafta başında veya tatil veya dönüş günlerinde görülür. Uzun bir süre kullanılmayan klimalar ilk çalıştığında su depoları ya da filtrelerinde aşırı çoğalan alerjenler nedeniyle belirtiler daha fazladır.

GRİPLE KARIŞTIRMAYIN
Hastalarda ateş, titreme, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk, halsizlik gibi gribi hatırlatan şikayetler vardır. İşyerine geldikten birkaç saat sonra başlayan belirtiler, akşama doğru şiddetlenir ve gece eve döndükten sonra devam eder. Hastaların çoğu 24-48 saat içinde tamamen düzelir. Lejyoner hastalığı ise; soğutma sistemlerinin su depolarında üreyen mikrobun etrafa yayılması ile bulaşır ve toplu hastalıklara, hatta ölümlere bile yol açabilir. Bunu, klima akciğeri ile karıştırmamak gerekir. Eğer klima ve nemlendiricilerin yaydığı alerjenlere bağlı bu durum uzun süre devam ederse, akciğer hastalığı kronikleşebilir. Bu hastalığı önlemek için filtreler ve nemlendiriciler düzenli olarak dezenfektanlar ile temizlenmeli ve nemlendiricilerde musluk suyu yerine arındırılmış su kullanılmalıdır.