kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uzan ailesine İsviçre şoku

Yeni Haber
İsviçre Yüksek Mahkemesi, Motorola şirketinin Telsim'in eski sahibi Uzan ailesinden alacaklarını, ailenin İsviçre bankalarındaki hesaplarından tahsil edebileceğine karar verdi.

İsviçre Federal Mahkemesi, bugün aldığı kararla, Uzan ailesinin, Zürih bölge mahkemesinin, ailenin İsviçre bankalarındaki hesaplarında bulunan paraların Motorola'ya transfer edilebileceği yönündeki kararının bozulması için yaptığı temyiz başvurusunu reddetti.

Kararında, ABD yargısının Uzanlar'ın yargılanmasından sorumlu olduğuna şüphe bulunmadığını belirten İsviçre Federal Mahkemesi, Uzan ailesinin, ABD mahkemesinin aldığı kararın uygulanmasının İsviçre'de kamu düzenini bozacağı iddiasını reddetti.

Ne kadar paranın transfer edileceğini açıkça belirtmeyen mahkeme, Motorola'nın Uzan ailesine karşı açtığı davanın ABD yargısının yetkisinde olduğunu, sadece bu davada İsviçre bankalarındaki ilgili hesaplar konusunda karar verdiğini kaydetti.

ABD'de Temmuz 2003'te bir federal yargıç, Uzan ailesinin Motorola'ya 4 milyar dolardan fazla para ödemesine karar vermişti. ABD Bölge Mahkemesi yargıcı Jed Rakoff, New York'taki davada, Uzan ailesinin 5 ferdinin ABD'ye ayak basmaları halinde tutuklanmasını da istemişti.

Motorola ve Nokia, 1998'den 2000 yılına kadar Telsim'e Uzan ailesinin kontrolündeyken 2,7 milyar dolar kredi transfer etmiş, 2003'deki davada ailenin en az 1 milyar doları kendi teşebbüslerine aktardığı ortaya çıkmıştı.

Zürih bölge mahkemesi 2006 yılında, ABD yargısının, Uzan ailesinin İsviçre bankalarındaki hesaplarında bulunan paraların Motorola'ya transferini de kapsayan kararının İsviçre'de uygulanabileceğini kararlaştırmış, Uzan ailesi kararın bozulması için temyiz başvurusunda bulunmuştu.