kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

''Dişlerinizi yanlış fırçalamayın''

Yeni Haber
Diş fırçalamanın tekniği olduğunu belirten uzmanlar, kurallara uyulmaması durumunda diş etlerinin aşındığını, sağlıksız bir ağzın da vücuttaki dengeleri bozduğunu belirtiyor.

Dişlerin uzun süre ve sert şekilde fırçalayarak daha çok bakteri öldürülüdğü inancının yanlış olduğuna dikkat çeken uzmanlar; "Dişimi fırçalıyorum, derken sağlığınızdan olmayın, her işin olduğu gilbi diş fırçalamanın da kuralları var" uyarısında bulunuyor.

İki dakikayı aşan diş fırçlamalarında daha çok bakteri öldürülmediğinin bilim adamlarınca tespit edildiğini belirten Diş Hekimi Hayri Serin, "Diş fırçalarken fırça fazla bastırılmamalı. Sağlıklı dişetlerinde sert fırça, kanayan dişetlerinde ise yumuşak fırça kullanılmalı. Fırçalama sırasında kan dolaşımına yardımcı olması için diş etine de masaj yapılmalı. Çok fazla diş macunu kullanılmamalı çünkü fazla macun diş etlerini eritiyor" dedi.

Bakteri plağının ara yüzeylerden temizlenmesinin fırçalama ile mümkün olmadığını anlatan Serin, bunun için diş ipi kullanmak gerektiğini kaydetti. Serin, şöyle devam etti:

"Fırçalama işlemini sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce iki kez; diş ipini ise iki günde bir uygulayın. Dişlerin sert şekilde fırçalanmasının diş minesine ve etine zarar verebileceğini unutmamamız lazım. Bakterilerin belirli bir süre içinde öldüğünü, dişlerin bu süreden daha uzun ve sert şekilde fırçalanmasının olumlu etkisinin bulunmadığını, hatta zararlı olabileceğini biliyoruz.

Bilim adamlarının yaptıkları araştırmada 16 değişik diş fırçalama kombinasyonunun etkisi incelendi. 30, 60, 120 ve 180 saniye ile 75, 150, 225 ve 300 gramlık basınçları kombine eden bilim adamları, gönüllülerin basınç ve süreyi ölçmek için bilgisayara bağlı diş fırçaları kullandığını belirttiler. Her uygulamadan sonra diş plağının ne kadar temizlendiği ölçüldü. Araştırma sonucunda, ideal sürenin 2 dakika ve dişlere uygulanan en uygun basıncın 150 gram olduğu ortaya çıktı.

Sürenin kolaylıkla ölçülebileceğini kaydeden bilim adamları, basınç konusunda emin olmayan kişilere en uygun tekniği diş hekimlerinden öğrenmeyi, dişleri çok sert fırçalamamayı, diş ipi kullanmayı ve dişleri günde en az bir kez fırçalamayı önerdi. Sonuç olarak dişinizi fırçalamak isterken diş sağlığınızdan olmayın"

(CİHAN)