kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Dibi gördük mü?

AK Parti'nin kapatılma davasında iddianamenin okunacağı bir güne Ergenekon'la bağlantılı yeni şok gözaltılarla başladık. Küresel piyasaların 19 Mayıs'tan bu yana yeni bir dalgayla bozulduğu ve zayıfladığı, petrol fiyatlarının rekor kırdığı bir dönemde kapatma davası ile Ergenekon soruşturmasının yeni aşaması yurt içi piyasaları vurdu. Dış piyasaların etkisi yanında ikinci çeyreği kapatmanın verdiği rahatlık ve üçüncü çeyrek için dünyada da Türkiye'de pek pozitif beklentilerin azlığı, dünkü yeni gözaltılarla birleşince finansal piyasalarda satışları tetikledi.

- 2006'ya dönüş- Faiz ve borsa 2006 yılı dalgalanmasındaki düzeylerine geri döndü. Bono bileşik faizleri yüzde 22.74'e yükselerek son iki yılın yükseğine çıktı. Borsa bir günde yüzde 5.36 değer kaybederek 32.882'ye kadar indi. Dolar bazındaki borsa endeksi 2.66 cente düştü. Bu seviye 15 Ekim 2007'deki 4.93 centlik rekor düzeye göre yüzde 46 gerilemeye işaret ediyor. Borsa 2006'da dolar bazında yüzde 49.5 değer kaybetmiş ve 3.68 centten 1.85 cente kadar inmişti. Bu kez değer kaybının daha düşük kalmasında liranın o döneme göre daha az değer kaybetmesinin etkisi var.

- Siyasete bağlı tansiyon- 2008'e küresel piyasaların etkisinde negatif bir başlangıç yapmıştık. İkinci çeyreğe ise son yılların en iyi başlangıcıyla girmiştik. Üçüncü çeyreğe ise yine kötü bir başlangıç yaptık.
Kapatma davasının sonuna doğru yaklaştıkça gerginliğin daha artması halinde piyasalarda yeni dalgalanmalar görülebilir. Bu da önümüzdeki dönemin zorluklarından biri. Siyasi tansiyonla birlikte piyasaların da tansiyonu yükselebilir.
Böyle bir ortamda borsa nereye kadar düşer? Belli kesimlerin beklediği gibi 3132 bin düzeyleri düşüşe karşı belli bir direnç yaratır mı? Yaratırsa bu daha sonra toparlanmaya döner mi? Biraz erken bulunsa da böyle bir durumda borsaya yatırım cazip olabilir mi, bunu irdelemek gerekiyor.

- Dibi gördük mü?- Hisse senedine yatırımda fiyat düzeyi kadar vade de belirleyicidir. Bu düzeylerden yatırım eğer yılları alacak bir vadeyle yapılıyorsa, kazandırabilir. Ancak yeni gelişmelerle borsanın genel düzeyi daha da gerileyecekse, yatırımı bugünden yapmak yerine daha sonra yapmak daha kârlı olabilir. Dolayısıyla geliyoruz borsa için dünkü fiyat düzeyleriyle en kötünün yaşanıp yaşanmadığı sorusuna.
Küresel koşullarda, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi gelişmelerinde, büyümenin yavaşlamasında henüz dibi gördüğümüzü tahmin etmiyoruz.
Dolayısıyla piyasa kötüleşmelerinin de, borsanın da dibi gördüğü kanatinde değiliz. Hele o dip bir görülse veya görüldüğüne inanılsa, zaten sorun da çözülecek. Piyasaların dengesi değişecek ve düzeltmeler de o zaman başlayacak.

- Sonuç- "Ne kadar kötümser olursan ol, bunu sürdürmek imkânsızdır."
Lily Tamlin