kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Belçika milli takımında ise Valon-Flaman ayrımı olmayacak.

Belçika futbolda da bölündü

Ülkenin Fransızca konuşan Valonları ile Flamanlar arasındaki ayrılık bu kez yeşil sahalarda yaşanacak. Ülkede iki etnik grup için ayrı lig oluşturulacak ..
Belçika'da Fransızca konuşan Valonlar ile Flemenk dilini kullanan Flamanlar arasındaki ayrılık rüzgârları bu kez futbol sahalarına sıçradı. Ülkeyi geçen yıl bölünmeye kadar götüren iki farklı köken futbolda da ayrı düşecek. Flaman bölge hükümetinin Spor Bakanı Bert Anciaux, Flaman ve Valonlar'ın 2009 yılında futbol liglerini ayıracakları bir planı önceki gün kamuoyuna açıkladı. Kademeli olarak yapılacak ayrılmanın ilk aşaması 3'üncü ve altı ligleri kapsıyor. Buna göre 1'inci ve 2'nci lig dışındaki tüm liglerde Flaman ve Valonların ayrı federasyonları bulunacak. Böylece hem Valonlar hem de Flamanlar genç yeteneklerinin futbol eğitimi için kendi kaynaklarını kullanabilecek.

MİLLİ TAKIM ORTAK
Ancak şu anda mevcut olan Belçika Futbol Federasyonu varlığını koruyarak 1'inci ve 2'nci ligler ile Milli Takım'ın sorumluluğunu üstlenecek. Flamanlar şimdiden bu proje kapsamında kendi ligleri için 5 stadyum yapımı için 50 milyon Euro haryacaklarını açıkladı. Ayrıca gençler için 80 halı saha hizmete sokulacak. Ülkede Flaman-Valon tartışması pek çok kez kriz yarattı. Geçen sene hükümetteki temsil sorunu yüzünden seçimlerin ardından 6 ay kabine kurulamadı. Ayrıca Miss Belçika Güzeli seçilen Valon kökenli Alizee Poulicek Flamanca bilmediği ortaya çıkınca ıslıklanmış ve bu olay ülkedeki ayrılık rüzgârlarının sembolü olmuştu.