kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

OKS tercih kılavuzu internette

Yeni Haber
Fen ve Anadolu liseleri ile diğer bazı liselere öğrenci yerleştirmek amacıyla son kez düzenlenen Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nın (OKS) tercih kılavuzu, bugün internette yayımlandı.

Adaylar, 8 Haziranda gerçekleştirilen OKS'nin sonuçları açıklandıktan sonra, kılavuzda yer alan kurallara göre okul tercihi yapabilecek. Sınav sonuçları, 11 Temmuzda açıklanacak.

Fen liselerini tercih edebilmek için Matematik-Fen, diğer okulları tercih edebilmek için Türkçe-Matematik puan türünden en az 160 puan almak gerekiyor.

Tercih işlemleri, Milli Eğitim Bakanlığının ''http://oges.meb.gov.tr'' veya ''http://www.meb.gov.tr'' adresli internet sitesinden yapılabilecek.Tercihler, veliler tarafından bireysel ya da ilgili okul müdürlükleri aracılığıyla 11-18 Temmuz arasında gerçekleştirilecek.Sınav sonucuna göre adaylar için iki kez yerleştirme ve bir kez de tercihte yükselme işlemi yapılacak.

Adaylar bir defa olmak kaydıyla 20 tercihte bulunacak. İkinci kez tercih işlemi yapılmayacak. İkinci yerleştirme ve tercihte yükselme işlemlerinde de aynı tercihler geçerli olacak.

YERLEŞTİRME TAKVİMİ

Birinci yerleştirme sonucu 25 Temmuzda açıklanacak.

Birinci yerleştirme sonucuna göre herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşen aday, sonuç belgesini mezun olduğu okul müdürlüğünden alacak. Aday, kazandığı okula 28 Temmuz-4 Ağustos arasında kesin kaydını yaptırabilecek. Kesin kayıtlardan sonra boş kalan okul kontenjanları ise 5 Ağustos 2008'de ilan edilecek.

Kesin kayıtlardan sonra boş kalan okul kontenjanlarını doldurmak için ikinci yerleştirme işlemi yapılacak.İkinci yerleştirmeye, kesin kayıt hakkı kazanıp halen kayıtlı olanlar ya da kaydını yaptırmamış olanlar, kesin kayıt yaptırdığı halde kaydını geri alanlar veya birinci yerleştirme sonunda herhangi bir okula yerleşemeyen ancak OKS-TM veya OKS-MF puan türlerinden herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan adaylar katılabilecek.

İkinci yerleştirmeye başvuran adaylar, birinci yerleştirme sonucuna göre herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşmiş ve kayıt yaptırmış olsa bile bu okullardan kayıtları otomatik olarak silinecek. Aday, birinci yerleştirme işleminden doğan tüm haklarını kaybetmiş olacak.İkinci yerleştirmeye katılmak isteyen adaylar, 6-10 Ağustos arasında başvuru işlemlerini yaptırdığı okul müdürlüğüne ikinci yerleştirme tercih talep dilekçesini doldurarak müracaat edecek. Sonuçlar 15 Ağustos 2008'de ilan edilecek. İkinci yerleştirme sonucuna göre kayıt hakkı kazanan adaylar 16-22 Ağustos arasında kesin kayıt yaptırabilecek. 23 Ağustosta ise ikinci yerleştirme sonucuna göre boş kalan kontenjanlar ilan edilecek.

TERCİHTE YÜKSELME

Tercihte yükselme işlemi, kontenjan boşluklarını doldurmak için sadece adayın tercihinde yükselme veya yerinde kalmaya yönelik uygulanacak.Tercihte yükselme talepleri 24-25 Ağustos arasında adayın başvurduğu okul müdürlüğüne yapılacak.Tercihte yükselme sonrası aynı okula yerleşme hakkı kazanan aday, kesin kayıt işlemlerini yeniden yaptıracak.Tercihte yükselme sonuçları ise 1 Eylül 2008'de açıklanacak. Sonuçlara göre 2-4 Eylül arasında kesin kayıtlar yapılacak.

AA