kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sıcak havalar varisi tetikliyor

Yeni Haber
Mardin Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Bayram Açar, sıcak havaların varis hastalığını tetiklediğini belirterek, son günlerde hastaneye çok sayıda müracaatın olduğunu söyledi.

Varisin, ayakta uzun süre ve fazla duran kişilerin hastalığı olduğunu belirten Açar, daha çok doktorlarda, berberlerde, tezgahtarlarda, hemşirelerde görüldüğünü kaydetti.

Varisin hafife alınmayacak kadar ciddi bir hastalık olduğunu ifade eden Açan, "Bacaklardaki toplardamar duvarlarının elastikiyetinin bozulması suretiyle kanı ileriye doğru hareket ettirememesi, taşıyıcı görevini yapamaması sonucu damarların genişleyip kese halini alması Varis hastalığının ortaya çıkmasına vesile olur." dedi.

Erişkin erkeklerin yarısında, kadınların ise üçte ikisinde değişik oranlarda varisli damarlar bulunduğuna dikkat çeken Açan, "Gece oluşan kramplar, kaşıntı, şişkinlik, ayakta kalma ile ağrı, sıkça görülen şikayetlerdir. Bu şikayetler varislerin büyüklüğü veya sayısı ile orantılı değildir. Havanın sıcak olması özellikle bayanlarda hamilelik ve menstruasyon (Periodik kanama) sırasında varislerle ilgili şikayetler artar. Hanımlarda varislere, erkeklere oranla 4 kez daha fazla rastlanmaktadır.

Varisler sıcak havalarda kadınlık hormonu damar duvarlarındaki elastikiyeti azaltarak damarların genişlemesine sebep olur. Hamilelik döneminde kadınlık hormonu(progesteron) daha fazla arttığı için ve bebek ana toplardamara baskı yaptığı için varis olma ihtimali artar.

Çalışan kadın veya erkeklerin yaklaşık yüzde 20'sinde kronik varisler görülmektedir. Bu kişilerdeki damar genişlemeleri değişik derecelerdedir. Ayakta duran insanlarda adele pompası çalışmadığı için varis oluşumu kolaylaştırır. Kirli kan hem yerçekimine, hem de adale pompasının çalışmamasına bağlı olarak ayaklarda birikir. Çok şiddetli kramp tarzında ağrılar yapar. Hastalığın dağılımı iki cinsiyet arasında eşit olsa da, kadınların üçte ikisinde, erkeklerin de üçte birinde bu hastalığı bulmak mümkün. Varisin tespitinde birçok şikayet ve belirti etkili olmaktadır." diye konuştu.

(CİHAN)