kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eczacılara müjdeli haber

Yeni Haber
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, SGK'nın eczacıların en büyük sıkıntılarından biri olan provizyon sistemi üzerinde çalıştığını ifade ederek, "Yetkililer sistemin daha gelişmiş bir sistem olduğunu ve çalışmalarda son aşamaya gelindiğini kaydettiler" dedi.

Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki ilaç krizinin sona ermesinin ardından ANKA'ya değerlendirmelerde bulunan TEB Başkanı Erdoğan Çolak, SGK ile görüşülen konular arasında eczacıların en büyük sıkıntılarından biri olan provizyon sisteminin de olduğunu söyledi. TEB Başkanı Çolak, ilaç verirken hastanın hak sahibi olup olmadığını, ilaç ve hastaya ilişkin bilgilerin yer aldığı ve yaklaşık 3 yıldır kesintiler nedeniyle eczacılara büyük sıkıntı yaratan provizyon sisteminin yakında düzeleceğini kaydetti. SGK yetkililerinin şu andaki sistemden daha gelişmiş bir sistem üzerinde çalıştıklarını söylediklerini belirten TEB Başkanı Çolak, "Yeni bir sistem için çalıştıklarını; son aşamaya geldiklerini; ancak henüz netleşmediğini ifade ediyorlar. Daha gelişmiş bir sistemmiş. Üzerinde çalıştıklarını söylüyorlar" dedi. TEB Başkanı sistemin ne zaman tamamlanacağına ilişkin ise, bir bilgi vermediklerini de ifade etti.



-KATKI PAYLARI VE GÜNÜ BİRLİK TEDAVİ KONULARI DA SGK İLE GÖRÜŞÜLDÜ-



SGK ile nihai anlaşmaya varılsa da görüşmelerin devam ettiğini ve ilaç alımına ilişkin protokolün bugün ya da en geç yarın imzalanacağını ifade eden TEB Başkanı Çolak, "Avans ödemesi, katkı payları, muayene ücretlerinin eczanelerden tahsili ve günü birlik tedaviye ilişkin de sorunlarımız var. Bunları da görüşüyoruz" dedi. SGK'nın geri ödemelerine ilişkin bir sorun olmadığını bildiren Çolak, "Ancak katılım paylarının aktarılması konusunda bir sıkıntı var. SGK'nın emekli sandığı hastaları ile SSK emeklileri hastalarında kurum parayı kendi kesiyor ve bize aktarıyor. Kurumdan kesildiği halde bize aktarma konusunda bir gecikme yaşanıyor. 6 aya kadar geriden aktarmalar yaşanabiliyor. Bu da görüşme konularımız içinde idi. SGK'nın ödemesinde bir sıkıntı yok; ancak katılım payları noktasında olduğu için o da bizim için ciddi bir hale geliyor" diye konuştu.

Ayaktan tedavi gören hastaların da yatan hasta gibi gösterilerek hastane eczanelerine yönlendirilmesi anlamına gelen günü birlik tedavi uygulamasına ilişkin olarak ise, TEB Başkanı Çolak, görüşmelerde, Türk Eczacıları Birliği, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu olarak bir komisyon kurulması, suistimale açık kullanıma izin verilmemesi; ancak bazı acil müdahalelerde de hastanenin kullanılması konusunda bir sıkıntı yaratılmaması yönünde görüş bildirildiğini de bildirdi.

(ANKA)