kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ayaklar şıklığı tamamlar

Dr. Yasemin Fatih Amato
GÜNAYDIN'ın Yayın Yönetmeni Şirin Sever, geçenlerde ayaklarına hiç özen göstermedikleri halde parmak arası terliklerle şıpıdık şıpıdık gezenlerden bahsetmişti. O kadar haklıydı ki, yazısını okuyunca gözümün önünden sayısız terlik manzarası geçti. Deri olmayanlar hava almalarına rağmen kokuya da neden oluyor. Nasıl oluyorsa, giyenler farkına varmıyorlar galiba... Ama anlamakta en fazla zorlandığım konu; kıyafetine, saçına özen gösterdiği, takılarını takıp takıştırdığı halde, ayak bakımını erteleyen ve buna rağmen tırnaklarını, topuklarını açıkta bırakan terlikleri giymekte ısrar edenler... Tatile gidenlerin de ayakları bakımsız kalıyor. Kumda, taşta yalınayak gezen, terliklerin içinde bütün gün açıkta kalan topuklar çöl gibi kuruyor. Ayaklar yanıyor, bantların izleri kalıyor. Ojeler suda parça parça dökülüyor, tüm ayak derisi çatlıyor. Oysa eller, ayaklar ve tırnakların ultraviyole ışınlarından korunması çok önemlidir. Bu nedenle yazın el-ayak bakımlarına daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor.

AYAKLARA GÜNLÜK BAKIM
Ayrıca kışın soğukla, yazın da sıcakla her an temas halinde olan eller ve ayaklar, yaşımızı, yüzümüzden daha çabuk ele verir. Normal şartlarda ayda bir defa yeterli olan pedikür, yazın daha sık yapılmalıdır. Ama tatildeyseniz, pedikürcünüz uzakta bile olsa ayaklarınızı bakımlı tutabilirsiniz. Duştan sonra ayaklarınıza biraz zaman ayırsanız yeter. Banyoya girmeden önce ojelerinizi silin. Duştan çıkınca da tırnaklarınızı ve tüm ayağınızı limonla ovun. Limon ayak derisini yumuşatır, temizler, renk tonunu düzeltir. Vaktiniz varsa ayaklarınızı sabunlu ve limonlu suyun içinde 10 dakika kadar bekletin. Yorgunsanız bu karışıma biraz da nane yağı ilave edin. Sonra havluyla kurulayın.

DÜZ TÖRPÜ YAPIN
Tırnaklarınızı yuvarlak değil, düz kesmeye dikkat edin. Böylece batıkları, enfeksiyonları önlemiş olursunuz. Tırnak etlerini kesmenize gerek yok. Dibe doğru itip temizlemeniz yeterli. Sonra da yumuşak ve steril bir törpü ile yine düz bir biçim verebilirsiniz. Ponza taşı ile ayaklarınıza peeling yapın. Aslında piyasada harika ayak peeling kremleri satılıyor. Bunların bazıları tırnak diplerindeki ölü derileri bile temizliyor. Böyle bir ürün bulabilirseniz işiniz üç beş dakikada biter! Son olarak ojenizi sürün. Aslında tırnakları korumak için erkeklere de güneşten koruyuculu renksiz oje sürmele- rini tavsiye ederim. Oje rengi doğala ne kadar yakın olursa, bozulması durumunda o kadar az göze batar. Yalnız tüm bunları yaparken kesinlikle aşırıya kaçmayın. Cilt kalınlıklarını nazik ve yuvarlak hareketlerle, fazla bastırmadan törpüleyin. Cildin koruyucu tabakasına zarar verirseniz başınıza iş açarsınız!