kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
DOLMABAHÇE

İstanbul'a tepeden tırnağa restorasyon

Hülya KARABAĞLI ANKARA
Vakıflar Genel Müdürlüğü, kültürel miras için hummalı bir çalışma başlattı. Restorasyonu yapılan 88 eser içinde Sinan'ın büyük eseri Süleymaniye Camisi ile Mısır Çarşısı da var..
İLİŞKİLİ HABERLER
İstanbul'a tepeden tırnağa restorasyon
Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul'u mercek altına aldı. İstanbul'a hayran bıraktıran ve önemli bölümü kaderine terkedilmiş 88 adet tarihi- kültürel miras için hummalı çalışma başlattı. Mimar Sinan'ın en büyük eserlerinden Süleymaniye Camisi, 400 yıllık tarihinde ilk kez restorasyon görecek. Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, SABAH'a, restorasyonların bir uzmanlar ordusu tarafından yapıldığına dikkat çekti. Beyazıt, 2003 yılından bugüne kadar 2 bin 650 vakıf eserinin restore edildiğini söyledi. Restorasyon listesinden bazıları şunlar:

KÜLLERİNDEN DOĞDU: Yenikapı Mevlevihanesi defalarca yangına maruz kaldı. 1961 yılında hünkar mahfilinde yangın çıktı. 1997 yılına ikinci yangınla kullanılmaz hale geldi. Restorasyonun temel bölümleri bitti. Detayları devam ediyor. Müze olarak kullanılması düşünülüyor. 1804 yılında Neyzen Başı Nazır Dede tarafından bir musiki konservatuvarı olarak düşünüldü. Cumhuriyetin ilk yıllarında öğrenci yurdu olarak kullanıldı.

MISIR ÇARŞISI: Proje aşamasında. Kuruldan onayını çıkınca restorasyonuna başlanacak. İlk kez restore ediliyor.

FATİH CAMİSİ: Depremlerden dolayı ciddi biçimde zarar gördü. Ana yapının güçlendirilmesi çalışması başlatıldı.

AKSARAY VALİDE SULTAN CAMİSİ: En önemli özelliği bir hanım sultan tarafından yaptırılması. Taş işçiliği mükemmel, bir kadının zarafetini anlatan bir işçilik, el oyası gibi.

PİYALE PAŞA CAMİSİ: İlk kez bir caminin abdesthanesine 'sıcak su 'bağlandı.

SELİMİYE CAMİSİ: Restorasyonu bitmek üzere.

ERTUĞRUL TEKKE CAMİSİ: Projesi tamamlandı. Onarım için ihale aşamasında.

DOLMABAHÇE CAMİSİ: Onarım devam ediyor, çok merkezi çok önemli bir yerde. Bezmialem Valide Sultan tarafından yapımı başlatılan Dolmabahçe Camisi, ölümü üzerine oğlu Abdülmecit tarafından 1853'de tamamlandı. Mimarı Nkogos Balyan. Cami ampir ve barok karışımı melez üslupta.

AHİ ÇELEBİ CAMİSİ: Evliya Çelebi'nin ünlü Seyahatnamesi'nin başlamasına yol açan olay bu camide gerçekleşti. Evliya Çelebi'nin camide gördüğü rüyadan sonra yollara düştüğü Ahi Çelebi Camisi'nin zeminindeki denize doğru kaymanın engellenmesi amacıyla etrafına 2 etap halinde 720 kazık çakıldı.
Haberin fotoğrafları