kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Memura ne kadar zam yapılacak?

Yeni Haber
Devlet memurları ile sözleşmelilerin gözü 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon rakamlarına çevrildi. Yılın ilk 6 ayında tüketici fiyatlarındaki artışa göre, memurların yüzde 2'lik Temmuz zammına ilave edilecek enflasyon farkı da belirlenecek.

Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2008'de memur ve sözleşmeli maaşlarının yılın ilk yarısında yüzde 2, ikinci yarıda da aynı şekilde yüzde 2 artırılması öngörüldü.

Ocak-Haziran dönemindeki yüzde 2'lik zam, taban aylık katsayısındaki artışın daha fazla olması nedeniyle, düşük maaşlı memura daha yüksek zam olarak yansıdı.

Bu şekilde en düşük memur maaşındaki artış, aile yardımı dahil yüzde 5,2, aile yardımı hariç tutulduğunda da yüzde 5,7 olarak hesaplandı.

Memur Konfederasyonları ile toplu sözleşme sürecinde de masaya bu rakamlar getirildi ve enflasyon farkında yüzde 5,2'lik rakamın baz alınacağı telaffuz edildi. Ancak, memur konfederasyonları, en düşük dereceden maaş alan memur sayısının çok az olduğunu, diğer memurların maaşındaki artışın yüzde 2 ile 5,2 arasında kaldığını belirterek, buna karşı çıktı.

Memur konfederasyonları, enflasyon farkında en düşük maaştaki artışın dikkate alınması durumunda, söz konusu oranın altında maaş zammı alan
memurların mağdur olacağını, enflasyon karşısında kayba uğrayacağını ifade etti.

HAZİRAN ENFLASYONU BEKLENİYOR

Bu arada 2008'in ilk 5 ayında tüketici fiyat endeksindeki artışın yüzde 6,38 olarak belirlenmesinin ardından Maliye Bakanlığı da, memur konfederasyonları ve memurlar da, 3 Temmuz Perşembe günü ilan edilecek olan Haziran ayı enflasyonunu beklemeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) ilan edeceği 6 aylık enflasyon rakamları sonrasında Maliye Bakanlığı, en düşük maaş ve diğer maaşlardaki artışa göre enflasyon farkı hesaplayacak ve hükümetin önüne koyacak.Memurun yılın ilk 6 ayı için alacağı enflasyon farkına da Bakanlar Kurulu karar verecek.

Enflasyon farkının belirlenmesinden sonra, Bütçe Kanunu'nda Temmuz-Aralık dönemi için öngörülen yüzde 2'lik zam da, bu farka ilave edilecek. Memur maaş katsayıları da buna göre yeniden tespit edilecek ve yeni katsayılara ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanacak.
Bu arada sözleşmeli ücretleri de, aynı oranda artış görecek.

Sürecin tamamlanmasının ardından, memur ve sözleşmeliler, 15 Temmuz'da zamlı maaşlarının yanı sıra, 14 günlük zam farklarını alacak.Maliye Bakanlığından bir üst düzey yetkili, son 2 yılın bütçesi hazırlanırken, enflasyon farkında en düşük dereceli devlet memuru maaşındaki artışın dikkate alındığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

''Geçen yılın ilk yarısında enflasyon, yüzde 4'lük zammın altında kaldığı için enflasyon farkı gerekmedi. İkinci yarıda ise enflasyon, yüzde 4'ü aştı ve 2008'i girerken, memur ve sözleşmeliler, yüzde 2'lik Ocak zammının yanı sıra 0,35'lik enflasyon farkı aldı.Bu yıl da katsayılar, düşük dereceli memura daha yüksek zamma göre hazırlandı. Bunun sonucunda en düşük dereceli devlet memuru maaşındaki artış yüzde 5,2'yi buldu. Toplu görüşme sürecinde de enflasyon farkı için bu rakam telaffuz edildi. 3 Temmuz'da ilan edilecek enflasyona göre bir çalışma yapıp, Bakanın önüne koyacağız. Bu konudaki son kararı da Bakanlar Kurulu verecek.''


AA