kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ergenekon Operasyonu'nda yeni gözaltılar

Yeni Haber
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı ve emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay gözaltına alındı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon soruşturması kapsamında, Ankara ve İstanbul'da 20 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Edinilen bilgiye göre gözaltına alınanlar şöyle; Atatürkçü Düşünce Derniği (ADD) Genel Başkanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur, Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Gazeteci-Yazar Erol Mütercimler, Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Kurucu Başkanı Adnan Türkkan, Emekil Albay Kerim Aydın, kardeşi Neriman Aydın, Hamza Demir, İşçi Partisi Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Tunç Alkoç, Emekli Albay Atilla Uğur, Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği (USİAD) Genel Sekreteri Birol Başaran, İbrahim Özcan, Antalya'da ise Emekli Albay Osman G. ve A.U. isimli şahıs ile Trabzon'dan Ercüvent Ovalı.

LEVENT ERSÖZ DE GÖZALTINDA

Ergenekon soruşturması çerçevesinde hakkında yakalama emri çıkartılanlar arasında yer alan Jandarma Genel Komutanmığı İstihbarat eski Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de gözaltına alındığı öğrenildi. Emekli Jandarma Albay Erdal Sarızeybek, dönemin Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Levent Ersöz'ün yazılı olmayan talimatıyla bazı telefonları dinlediğini iddia etmişti.

TURAN ÇÖMEZ ARANIYOR

Bu arada, AK Parti Balıkesir Eski Milletvekili Turhan Çömez'in arandığı öğrenildi.

Emekli generallerin gözaltına alınması sırasında askeri korumalarla polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandığı ifade edildi. Emniyet yetkilileri yeni gözaltılar olabileceğine dikkat çekerken şahısların ifadesinin İstanbul'da alınacağını kaydettiler.

Alınan bilgiye göre, Aygün, Eruygur, Tolon ve Balbay, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri tarafından sabah erken saatlerinde evlerinde gözaltına alındılar.

TERCÜMAN'IN GENEL YAYIN YÖNETMENİ BÜYÜKÇELEBİ DE GÖZALTINDA

Ergenekon soruşturması kapsamında Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi'nin de gözaltına alındığı öğrenildi.

Emniyet yetkilileri, gözaltıların İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda yapıldığını bildirdiler.

TOLON VE ERUYGUR ASKERİ LOJMANLAR DA GÖZALTINA ALINDI

Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, sabah saatlerinde askeri lojmanlarda gözaltına alındı. Her iki emekli Orgeneralin gözaltına alınmasından önce Genelkurmay Başkanlığı'nın bilgilendirildiği bildirildi. Eski Jandarma Genel Komutanı da olan Eruygur, Cumhuriyet mitinglerinin düzenlenmesin de etkin rol oynamıştı.

ANTALYA'DA İKİ GÖZALTI

''Ergenekon Soruşturması'' kapsamında, Antalya'da biri emekli albay 2 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

''Ergenekon Soruşturması'' kapsamında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine, Antalya Cumhuriyet Savcılığının koordinasyonunda gözaltılar gerçekleştirildi.Savcılığın talimatıyla Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, emekli albay H.A.U'yu Manavgat'a bağlı Çolaklı beldesinde, serbest meslek sahibi O.G'yi de Antalya il merkezinde gözaltına aldılar.

Gözaltına alınan emekli albay H.A.U. ve O.G'nin kısa süre içinde sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderilecekleri bildirildi.

TOLON'UN EŞİ : EV DİDİK DİDİK ARANDI

Gözaltına alınan emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un eşi, evlerinin didik didİk arandığını bildirdi. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un evinde sabah saat 08.00 itibariyle savcılar ve polisler tarafından arama yapılıyor. Tolon'un eşi saat 08.52'de hürriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Şu dakikada evde arama yapılıyor. Her yer didik didik aranıyor. Buradaki işlemin bitmesinden sonra İstanbul'a götürüleceği söylendi. Çok üzgünüz" dedi.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ise herhangi bir şey söylemek istemediğini belirtti.

CUMHURİYET GAZETESİNDE ARAMALAR

Cumhuriyet Gazetesi'nde polisin yaptığı arama sona erdi. Mustafa Balbay'ın bilgisayar kasası ile beraber birkaç poşet dosya götürüldü. Gazete çevresinde oluşturulan polis çemberi devam ediyor.

GÖZALTINDAKİ SİNAN AYGÜN ATO'YA GETİRİLDİ

''Ergenekon soruşturması''nı yürüten İstanbul Cumhuriyet savcılarının talimatı doğrultusunda gözaltına alınan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ''Atatürk'ü sevmekle suçlandığını'' öne sürdü.

Polis ve jandarma ekiplerince Sinan Aygün'ün evinde arama yapıldı. Arama sırasında, Sinan Aygün'ün kız kardeşi Sibel Aygün ile avukatlarından Esin Gürel'in de eve girdikleri görüldü. Arama sonunda Aygün'e ait olduğu bildirilen bazı CD'ler, bilgisayar kasası ve not defterleri ekiplerce götürüldü.

Daha sonra polislerin gözetiminde evden çıkarılan ve polis otomobiline bildirilen Aygün, bir gazetecinin ''Neyle suçlanıyorsunuz?'' sorusunu Aygün, ''Atatürk'ü sevmekle suçlanıyorum'' diye yanıtladı. Aygün, başka bir gazetecinin ''Evden neler alındı?'' sorusuna da ''Bilgisayarıma bile el koydular'' karşılığını verdi.

Evden ATO'ya getirilen Aygün, kapıda oda meclisi üyelerince alkışlarla karşılandı. Aygün'ün polis otosundan indirilişi sırasında gazetecilerle güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Aygün'ün ATO binasına girerken sorular üzerine, ''Atatürk'ü sevmekle suçlanıyorum'' sözlerini tekrar ettiği duyuldu. Aygün, daha sonra güvenlik güçleri tarafından ATO'daki odasına çıkarıldı.Gazetecilerin ATO binasına girişi ise polislerce engellendi. ATO binası önünde mensuplarının yanı sıra oda meclis üyeleri ve vatandaşlar bulunuyor. Bazı vatandaşların elinde Türk bayrakları olduğu dikkat çekti.


TRABZON'DA PROF.OVALI GÖZALTINA ALINDI

Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet savcılarının talimatı doğrultusunda Trabzon'da Ati Teknoloji Özel Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Şirketi Genel Müdürü Prof. Dr. Ercüment Ovalı gözaltına alındı.

Prof. Dr. Ovalı, polis tarafından sabah saatlerinde evinde gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Emniyet'teki sorgusunun ardından Prof. Dr. Ercüment Ovalı, sağlık kontrolünden geçirildi. Prof. Dr. Ovalı, bir polis memuru nezaretinde getirildiği Adli Tabiplikte sağlık kontrolünden geçirildikten sonra yeniden Emniyet Müdürlüğü binasına götürüldü.

Yetkililer, Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın savcılığın talimatı doğrultusunda İstanbul'a gönderilebileceğini kaydettiler.

Türkiye'nin tek bağışıklık tedavi merkezi olan Ati Teknoloji'nin genel müdürlüğünü yapan Prof. Dr. Ovalı, daha önce de Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanlığı yapmıştı.

ADD KADIKÖY ŞUBESİ BAŞKANI GÖZALTINDA

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kadıköy Şubesi Başkanı emekli Albay Coşkun Gürel, eski şube başkanı Birol Başaran'ın ''Ergenekon Soruşturması'' kapsamında gözaltına alındığını bildirdi.Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin ADD Kadıköy Şubesinde yaptıkları arama sürüyor.

Derneğin Avcılar Şube Başkanı Murat Demir, Zeytinburnu Şube Başkanı Ümit Doğruyol, Bakırköy Şube Başkanı Servet Deniz, Bağcılar Şube Başkanı Mehmet Bekar, Bahçeşehir Şube Başkanı Mustafa Karakaya, Hadımköy Şube Başkanı Aslan Yiğit ve ADD Genel Merkezi Bilim Danışma Kurulu Üyesi Ümit Ülgen, destek vermek üzere Kadıköy şubesine geldi.

Arama yapıldığı sırada binanın önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Kadıköy Şubesi Başkanı emekli Albay Coşkun Gürel, ADD Genel Başkanı Şener Eruygur'un gözaltına alındığını televizyondan öğrendiklerini söyledi.

Terörle mücadele ekiplerinin evrak ve bilgisayarlarda inceleme yaptıklarını anlatan Gürel, ''Derneğimizin yasa dışı herhangi bir eylemi yoktur. Özgün düşünceleri ve bunu genç kuşaklara aktaran yasaları en iyi şekilde uygulayan bir derneğiz. Herhangi bir şey çıkacağını ummuyorum'' dedi. Gürel, eski Kadıköy Şube Başkanı Birol Başaran'ın da bugün gözaltına alınanlar arasında bulunduğunu bildirdi.


BAŞSAVCI'DAN AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Ergenekon soruşturması kapsamında bu sabah yapılan operasyonlardan bilgisinin olmadığı yönündeki haberleri yalanladı.

Konuya ilişkin CİHAN muhabirine açıklama yapan Aykut Cengiz Engin, "Ben operasyonun başsavcılığın talimatı ile yapıldığı yönündeki bilgileri düzelttim. Operasyon, benim talimatımla değil, soruşturmayı yürüten savcıların talimatıyla gerçekleşmiştir. Basın mensupları benden operasyonla ilgili bilgi istediler. Ben de şu anda detaylı bilgi olmadığını, ama araştırıp gerekirse açıklama yapabileceğimi söyledim." dedi.
Bilgisi olmadığı ve konuyla ilgili araştırma başlatacağı yönündeki iddiaları yalanlayan Başsavcı Engin, soruşturmayı yürüten savcıların yoğun bir mesaide çalıştığını, bu nedenle bugün herhangi bir açıklama yapmayacağını ifade etti.


CÜNEYT ARCAYÜREK: BUNLAR KLASİK HİKAYELER

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Cüneyt Arcayürek, aramalarda polisin hiçbir şey bulmadığını ve bulamayacağını söyleyerek, "Bunlar klasik hikayeler" dedi.

Ergenekon operasyonu kapsamında Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan baskın devam ederken, Ankara büro çıkışında gazetecilere olayı değerlendiren Arcayürek, sabah saatlerinde arama için polislerin geldiğini, Mustafa Balbay ile de telefon ile görüştüğünü söyledi. Arcayürek, "İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı ile aramanın yapıldığını öğrendik. Ondan sonra öğrendik ki götüreceklermiş. Durum şimdilik bu, arıyorlar. Bunlar klasik hikayelerdir" dedi. Mustafa Balbay ile görüşmesinde Balbay'ın çok sakin ve kendinden emin olduğunu ifade ederek, "Zaten emin olmayacak bir şey yok buldukları ya da bulacakları bir şey yok kanaatim. Bakalım olayların gelişmesini hep beraber izleyeceğiz. Yapacak bir şey yok şimdilik" diye konuştu. Arcayürek, gözaltına alınanların İstanbul'a götürüleceğini de söyledi. Arcayürek, açıklamasının ardından arabasına binerek, Mustafa Balbay'ın evine doğru hareket etti.


Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan 49 isim ise şöyle: Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Emekli Binbaşı Zekeriya Öztürk, Emekli Astsubay Oktay Yıldırım, Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, Emekli Astsubay Mahmut Öztürk, Emekli Binbaşı Fikret Emek, Emekli Yüzbaşı Gazi Güder, Büyük Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Kemal Kerinçsiz, Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan, Kuvva-i Milliye Derneği Teşkilat Başkanı Hüseyin Görüm, Kuvva-i Milliye Derneği Yöneticisi Oğuz Alpaslan Abdülkadir, Kuvay-i Milliye 1919 Derneği Pendik Şube Başkanı Hüseyin Gazi Oğuz, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Danışmanı Sevgi Erenerol, ele geçirilen 27 el bombasının bulunduğu gecekondunun sahibi Mehmet Demirtaş, eski polis memuru Muzaffer Şenocak, eski polis memuru Aydın Yüksek, işadamı Kuddusi Okkır, Kuvva-i Milliye Derneği Genel Başkanı Bekir Öztürk, araştırma kuruluşu SESAR'ın Başkanı İsmail Yıldız, yazar Ergün Poyraz, Asuman Özdemir, Mete Yalazangil, , Uzman Çavuş Muhammet Yüce, Kuvay-i Milliye Derneği Teşkilat Başkan Yardımcısı Kahraman Şahin, Erol Ölmez, özel büro sorumlusu Erkut Ersoy, Kuvay-i Milliye Derneği üyesi Abdullah Arapoğlu, yazar Ümit Oğuztan, Vatan Bölükbaşı, Doç. Dr. Ümit Sayın, Doç. Dr. Emin Gürses, Doç. Dr. Orhan Tunç, kuyumcu Hayrettin Ertekin, gazeteci Vedat Yenerer, Noel Baba Vakfı Başkanı Muammer Karabulut, Abdulmuttalip Tongar, Selim Akkurt, Ferit İlsever, Hayati Özcan, Adnan Akfırat, Nusret Senem, Hikmet Çiçek, Serhan Bolluk, Rasim Görüm, Ali Kutlu, Behiç Gürcihan ve Murat Çağlar.

KİM KİMDİR?

Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon

Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon, 1942 yılında İstanbul'da doğdu. 1962 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1975 yılında da Piyade Okulu'ndan mezun oldu.

1974 yılına kadar Kara Kuvvetleri'ne bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanlığı yapan Orgeneral Tolon, 1978 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. Ardından kurmay subay olarak Genelkurmay Personel Dairesi Plan Şube İnsangücü Plan Subaylığı, Washington Kara Ataşeliği, Genelkurmay Personel Daire Plan Şube Müdürlüğü, Genelkurmay Personel Daire General/Amiral Şube Müdürlüğü ve 39. Piyade Tümen 49. Piyade Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

Orgeneral Tolon, 1989 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti. Tuğgeneral rütbesi ile Genelkurmay Genel Sekreterliği ve 28. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1993 yılında tümgeneralliğe terfi etti. Tümgeneral rütbesi ile Genelkurmay Genel Sekreterliği, Jandarma Asayiş Komutan Yardımcılığı ve 7. Kolordu Komutan Yardımcılığı görevlerini yürüttü. 1997 yılında korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesi ile 15. Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay Lojistik Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 2001 tarihinden geçerli olarak orgeneralliğe terfi etti ve Ege Ordu Komutanlığı'nda atandı.

3 yıldır Ege Ordu Komutanlığı görevini yürüten Orgeneral Tolon, 30 Ağustos 2004 tarihi itibariyle 1'nci Ordu Komutanlığı'na atandı.

Evli ve bir çocuk sahibi olan Orgeneral Tolon İngilizce biliyor.

Orgeneral Mehmet Şener Eruygur

Mehmet Şener Eruygur 17 Haziran 1941 yılında Erzurum'da doğmuştur. Lise tahsilini Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamlamış ve 1960 yılında Topçu Subayı olarak Kara Harp Okulu'ndan mezun olmuştur. 1961 yılında Topçu Okulu'nu bitiren Orgeneral Eruygur, 1971 yılına kadar çeşitli Topçu Birliklerinde Takım ve Batarya Komutanı ile Karargah Subayı olarak hizmet etmiştir. 1971 - 1973 yıllarında Kara Harp Akademisi öğrenimini tamamlamıştır. 1973 - 1974 Öğretim Döneminde Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitiren Org. Eruygur, 1975 yılında NATO Savunma Kolejinden mezun olmuş ve 1976 yılına kadar çeşitli Kıt'a ve Karargah görevlerinde bulunmuştur.

1976 - 1978 yıllarında Bükreş Kara Ataşeliği yapmış ve daha sonra sırasıyla; 5'inci Kolordu Topçu Grup Komutanlığı ve 105'inci Topçu Alay Komutanlığı, Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği ve 1'inci Ordu Harekat Başkanlığı görevlerini ifa etmiş ve 1987 yılında Tuğgeneralliğe yükselmiştir. Bu rütbe ile Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Daire Başkanlığı ve 49'uncu Piyade Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. 1991 yılında Tümgeneralliğe terfi eden Orgeneral Eruygur, 1991 - 1993 yıllarında Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Daire Başkanlığı, 1993 - 1996 yıllarında Topçu Füze Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı yapmıştır. 1996 yılında Korgeneralliğe terfi ederek sırasıyla; 5'inci Kolordu Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerini yürütmüştür.

4 Ağustos 2000 tarihinde Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevine atanmıştır. Yüksek Askeri Şura'nın 31 Temmuz - 3 Ağustos 2002 tarihleri arasında Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında yaptığı Ağustos ayı olağan toplantısında alınan kararla Jandarma Genel Komutanlığı görevine atandı. İstiklâl ve TSK Üstün Hizmet Madalyaları sahibi olan Orgeneral Eruygur, Mukaddes Eruygur ile evli olup, iki çocuk babasıdır. Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, 1959 yılında Ankara'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara'da tamamlayan Aygün, Gazi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. İnşaat müteahhitliği ve inşaat malzemeleri satışı yapan bir dükkanı bulunmaktadır.

Sosyal konularda raporlar hazırlatarak toplumla paylaşan Aygün özellikle kredi kartları konusundaki yanlış uygulamalara dikkat çekerek halkın beğenisini kazanmıştır.

Halen Ankara Ticaret Odası Başkanlığı görevini yürüten Aygün, evli ve bir çocuk babasıdır.

AJANSLAR