kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hollanda'da sigara yasağı başladı

Yeni Haber
Hollanda'da kısaca 'Horeca' adı ile anılan hotel, restoran ve cafe işletmeleri ile devlet ait kamu kuruluşları ve toplu taşıma araçlarında sigara yasağı bugünden itibaren başladı. Yasağı ihlal edenlere ağır cezalar uygulanacağı belirtiliyor.

Belediye ekipleri kapalı mekanlarda kontrollerini artıracak. Horecaların yanı sıra diskotek, bar, müze,tiyatro ve sinemalarda da yasaklar başlıyor. Daha önce havaalanları, alışveriş merkezleri,spor kompleksleri ve kantinlerde sigara içme yasağı getirilmişti.

Sigara bağımlıları bu yasağın durdurulması için geçen yıl Hollanda genelinde 10 bin imza toplamış ve Sağlık Bakanı Ab Klink'e ulaştırmışlardı. Bakan ise, yasağın belirlendiği tarihte yürürlüğe gireceğini açıklamıştı.

Ülkedeki bazı işyerleri, kimsenin rahatsız olmayacağı bir bölümü sigara içenler için ayıracak. Yaşlı bakım evlerinde, hastanelerde, cezaevlerinde sigara içmeye mahsus alanlar oluşturulacak.

TÜRKLER KARARDAN MEMNUN

Hollanda'da ki Türk işletmeciler, sigara yasağı kararından memnun olduklarını bildirdi.

Lahey'de lokanta işleten Osman Macit, sigara yasağı uygulaması ile kendilerinin rahat bir nefes alacaklarını söyledi. Macit, "Gerçekten işyerimizi en az yılda iki defa bu sigara yüzünden baştan aşağı temizlememiz gerekiyordu. Normal beyaz boyaya boyadığımız duvarlar sigara nedeni ile 6 ay sonra sap sarı kesiliyordu. Duvar böyle olurken, içimiz nasıl Allah bilir" dedi.

CİHAN