kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sarko-Türkiye şov başlıyor

BELKIS KILIÇKAYA
AB dönem başkanlığını Slovenya'dan devralan Fransa'nın önem verdiği her konuda Türkiye'nin desteği gerekli... Bu nedenle Sarkozy hükümeti müzakerelerin olağan sürecine müdahale etmeyecek.....
Fransa, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını Slovenya'dan devralıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkesinin 6 ay sürecek dönem başkanlığında son dönemde AB içinde yaşanan aksiliklere rağmen reform sürecine devam etmeyi istiyor. Lizbon Anlaşması'nın kabul sürecinde tramvasına, AB içinde sonu gelmeyen "anlaşmazlıklara" rağmen Fransa başkanlığı boyunca atılımlara devam edecek.

AB'YE KOÇLUK YAPACAK
Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jean Pierre Jouyet gelecek 6 ay boyunca Fransa'nın AB vizyonunu, "Sarkozy, AB'nin halkına daha yakın, daha dinamik ve daha canlı olması için koçluk yapacak" sözleriyle anlattı. Reuters haber ajansı da Sarkozy'nin diğer AB dönem başkanlarının aksine çok daha fazla kendini göstereceğini ve 6 ay tam bir "Sarkozy şovuna" dönüştüreceği yorumu yaptı.

TÜRKİYE ZORLAYACAK
Sarkozy'nin parlak geçmesi beklenen başkanlık sürecinde en zorlu konuysa Türkiye olacak... AB içinde Türkiye ile ilişkileri en kötü olan ülke Fransa gelecek günlerde de Meclis'te görüşülecek Türkiye aleyhtarı anayasa maddesi nedeniyle içte çok zorlanacak. İktidar partisi UMP arasında Türkiye konusunda ayrılıklar hatta ciddi restleşmeler yaşanırken, Sarkozy bir yandan da Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri konusunda "nötr" bir şekilde başkanlığını sürdürecek.

ENERJİ ÖNCELİKLERDEN
Siyasi gözlemciler, İrlanda halkının Lizbon Anlaşması'nın reddetmesi nedeniyle Fransa'nın dönem başkanlığının daha fazla sıkıntı yaşayacağı yorumunda birleşiyor. Petrol ve gıda fiyatlarındaki artış ve balıkçılıkta kotalar, göç politikaları AB dönem başkanlığı boyunca yine Fransa'nın başını ağrıtacak konular arasında yer alıyor.