kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

20 saniyede film indiren hızlı internet 169 YTL'ye geliyor

OLCAY AYDİLEK
11.06.2008
Telekom süper hızlı internet VDSL2 için tarife onayını aldı. 10 güne kadar konutlar ve ofisler internete 169 YTL'ye bağlanacak. Yeni abonelikle bir film 20 saniyede internetten indirilecek..
Türk Telekom'un internette hız sınırlarını zorlayacak olan VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line-Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı) hizmetinin tarifesi belli oldu. Telekom'un, internet servis sağlayıcılara 'toptan' tarifesi 16 megabit 98 YTL, 32 megabit için 128 YTL. Türk Telekom, internette hız devrimi yaratacak olan VDSL2 ile hazırlıklarını tamamladı. Telekom, Telekomünikasyon Kurumu'ndan VDSL2 için gerekli tarife onayını da aldı. SABAH'ın edindiği bilgiye göre Telekom'un, İnternet Servis Sağlayıcılara (ISS) uygulayacağı 'toptan' fiyat, 16 megabit için 98 YTL, 32 megabit için 128 YTL. Internet Servis Sağlayıcılar (TTNet, Superonline, Smile gibi), bu fiyatın üzerine işletme, kâr ve diğer giderlerini ekleyecek ve hizmeti konut ve ofis müşterilerine sunacak. Internet Servis Sağlayıcıların, bu hesaplama kapsamında VDSL2 müşterilerinden (aylık) 16 megabit için 129 YTL, 32 megabit için 169 YTL ücret alabileceği belirtiliyor. Böylece 600 megabyte'lık bir filmi 32 megabit hızla 20 saniyede indirmek mümkün olacak

YENİSİ 30 ŞERİTLİ OTOBAN GİBİ
Telekomünikasyon Kurumu eski üyesi Abdullah Raşit Gülhan, VDSL2'nin internette hızı artıracağını belirterek, "Mevcut sistem ADSL, eğer 10 şeritli bir otoyolsa, VDSL2 30-40 şeritli bir otoyoldur" dedi. Gülhan, ADSL ile VDSL arasındaki farkı 'su borusu' örneği vererek anlattı. Gülhan, "ADSL'de, evinize su, 10 santimetrelik borudan geçip geliyorsa, VDSL 2'de 1 metre çapındaki bir borudan gelecek" diye konuştu. VDSL'le birlikte abonelerin, saniyesinde internetten şarkı ve film indirme olanağına kavuşacağını vurgulayan Gülhan, "VDSL, e-sağlık, e-eğitim, e-adalette de ciddi bir dönüşüm sağlayacak" dedi. Gülhan, VDSL2'nin önemli olduğunu; ancak, yurtiçinde 'otobanlardaki şeritleri' artırmak kadar yurtdışı çıkışlarda da şerit sayısının artırmanın önemine işaret etti.