kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Onlar CHP'yi değil biz onları uyarıyoruz"

ŞENOL ATEŞ ANKARA
"Sorun CHP değil Türkiye'ye karşı bazı ülkelerin tavrı" diyen Baykal, "Türkiye'nin içişlerine müdahale etme zeminine ortak olmamak için" gitmediğini söyledi..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Sosyalist Enternasyonal toplantısına gitmemesinin bir türlü anlaşılamadığını belirterek tartışmaların CHP'nin uyarılma 'korkusu'na bağlanmasına tepki gösterdi. Baykal, "Sorun CHP değil, Türkiye. Sorun Türkiye'ye karşı bazı ülkelerin takındığı tavır. Türkiye'nin yargısına, demokrasisine, içişlerine müdahale etme zeminine ortak olmak istemedik. Bu nedenle gitmedim. Bunu bir türlü anlatamadık" dedi. Baykal, Sosyalist Enternasyonal ile yaşanan ve kendisini protesto ederek gitmeme noktasına getiren gelişmeleri SABAH'a anlattı:

'GARANTİ İSTEMEDİM'

*
Olay "Telefon bekliyor, garanti istiyor" diye işleniyor sürekli. Bu doğru değil. Kimseden telefon ya da güvence beklemedim. Onlar verildi zaten. Bizimle Enternasyonal arasında zaten günde en az üç telefon görüşmesi yapılıyor.

* Bize 'uyarı' ya da 'kınama' vereceklermiş diye yazılıp çiziliyor. Bunu bilinçli olarak yapan çevreler var. Onlar CHP'yi değil, biz onları uyarıyoruz. Hiç bu açıdan bakılmıyor.

* Avrupa Konseyi'nde Anayasa Mahkemesi'ne AKP'nin kapatılması ile ilgili yapılan bir baskının benzerini burada da yapmak istiyorlar. Türkiye'nin yargısına, anayasal işleyişine, demokrasisine, içişlerine müdahale etme zeminine ortak olmak istemedik. Bu nedenle gitmedim. Bunun iyi anlaşılması lazım.

* Bizim yaptığımız işlerin önemi anlaşılmıyor. Biz frenlemesek Anayasa Mahkemesi'nden kara harekâtına kadar pek çok konuda laf edecekler. Biz bunu engelliyoruz.

* Bundan sonraki yol haritamızın ne olacağı bilinemez. Gelişmeleri bekleyeceğiz. Ne konuşulacak, Türkiye ile ilgili nasıl hareket edilecek bunları görmemiz lazım. Bizim tavrımızın kurumsallaşma sürecini hep birlikte yaşayacağız.