kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Derdimiz geçinmek hizmet beklemeyin

Enis YILDIRIM ANKARA
Emniyet bünyesinde hazırlanan anketten çıkan çarpıcı sonuç: Geçim derdine düşen polisin derdi günü kurtarıp eve kazasız belasız gitmek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Derdimiz geçinmek hizmet beklemeyin
Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu, "Suçların önlenmesinde polisin devriye hizmetleri" konulu araştırma raporu hazırladı. Rapor için polis başmüfettişleri Ahmet Demirci, Kemal Bayrak ile Can Başar İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır ve Antalya'nın da aralarında olduğu 20 ilde yaptığı inceleme kapsamında, 63'ü kadın 1106 polisin katılımıyla 23 sorudan oluşan bir anket düzenledi. Ankete katılan polisler en büyük sorunları olarak, aldıkları ücretlerdeki düşüklüğü gösterdi. İdari istekler arasında da "polisin artık günü kurtarmaya, kazasız-belasız eve dönmeye çalışmaması için gerekli önlemlerin alınması" yer aldı. Polislere ankette özellikle devriye görevi ile ilgili fikirleri de soruldu. Müfettişlerin anketindeki "Devriye görevi en çok hangi suçların önlenmesinde yararlı olur" sorusuna 1355 polis "evden, işyerinden hırsızlık", 127'si "gasp", 181'i "genel ahlaka aykırı hareketler", 530'u "kapkaç, yankesicilik", 47'si "cinayet", 118'i ise diğer suçların önlenmesinde yararlı olacağı cevabını verdi.

KANUNU OKUMADILAR
"Bekçi teşkilatının yeniden kurulması, hırsızlık, kapkaç ve diğer bir takım suçların önlenmesinde yararlı olur mu" sorusuna ise polislerin 664'ü "Hırsızlık ve kapkaç olaylarının önlenmesinde yararlı olur", 360'ı "Yararlı olmaz", 76'sı ise "Fikrimiz yok" yanıtını verdi. Bu fikirler üzerine müfettişler raporlarına, "Bekçilik sisteminin tekrar tesisi konusunda, değişik fikirler belirtildiğinden, geniş çaplı araştırma yapılmasının faydalı olacağını" belirtti. Ankette, 2005'te yürürlüğe giren yeni TCK ve CMK'yı polislerin yüzde 43'ünün hiç okumadığı anlaşıldı.