kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Facebook’a girmeden önce mutlaka okuyun

Yeni Haber
Yüzlerce arkadaşa sahip olmak zevkli olsa da arkadaşlık sitelerinde yapacağınız bazı hatalar itibarınızı, işinizi hatta güvenliğinizi tehdit edebilir...
Herkesle Arkadaş mı Oluyorsunuz?
Bir yabancıya evinizi açmaz, özel şeylerinizi paylaşmazsınız. Ama Facebook üzerinden arkadaşlık kurarak veya MySpace sayfanızı girişe açık bırakarak bunu yapıyor olabilirsiniz. Fotoğraflarınızı, günlük aktivitelerinizin detaylarını ve arkadaşlarınızın isimlerini yabancıların ulaşabileceği şekilde tutmak tam da böyle bir şey. "Eğer bir kişi gerçek hayatta arkadaşınız değilse, sanal dünyada da arkadaşlık kurmayın" diyor internet güvenlik ve özel haklar avukatı Parry Aftab. Özellikle çok az tanıdığınız bir kişiyle internetten arkadaşlık ederken dikkatli olun; örneğin işyerinizde sadece selamlaştığınız birisi gibi. "Sizin bütün bilgilerinizi kendi internet sayfasına kopyalayabilir veya e-posta ile dağıtabilir" diyi uyarıyor Aftab. Hesabınızı onay alınarak girilecek hale getirmenin bir iyi yanı da sizi gizemli kılması olacaktır.

Kolay Tahmin Edilebilir Bir Şifreniz mi Var?

Göbek adınızı, evcil hayvanınızın adını veya bunlara benzer çok kullanılan ve kolay tahmin edilebilecek şifreleri kullanmayın. "Aksi takdirde rastgele bir tanıdığınız şifrenizi tahmin ederek sizmiş gibi hesabınıza bağlanabilir, başkalarına itibarınızı sarsacak mesajlar yollayabilir" diye ekliyor Aftab. Bunu yaşamaktansa zor tahmin edilecek bir şifre seçin ve kimseyle de paylaşmamaya özen gösterin. Belirli aralıklarla şifrenizi değiştirmenizde de fayda var.

Partilerde Dağıtmış Fotoğraflarınızı mı Koyuyorsunuz?
Neredeyse tüm işverenlerin, bir pozisyon için başvuranların Facebook veya MySpace sayfalarına baktıklarını ve o kişiyi tercih etmelerine veya etmemelerine neden olacak ipuçları aradıklarını hatırlatıyor Aftab. Bu yüzden ya müstehcen resimlerinize erişimi kısıtlayın, ya da onları sayfanıza baştan koymayın. "Gizlilik araçları kullansanız dahi resimlerinize isim etiketi konabilir ve başka yerlere kopyalanabilir" diyor Aftab. Eğer isminiz, söz konusu fotoğrafla ilişkilendirilirse sizi Google'dan arayan herkesin o fotoğrafla göreceğini aklınızdan çıkarmayın.

Statünüzü Güncelliyor ve Nerede Olduğunuzu mu Söylüyorsunuz?
Facebook'un eğlenceli özelliklerinden biri de statü güncellemek. "Arkadaşlarınıza gece nerede eğleneceğinizi veya tatile ne zaman çıkacağınızı, statünüzü güncelleyerek haber vermek zararsız bir hareket gibi dursa da aslında tüm dünyaya ne zaman, nerede olacağınızı söyleyerek sosyal aktivitenize davetsiz misafir veya evinize hırsız gelmesine açık kapı bırakmış oluyorsunuz" diyor sosyal-medya uzmanı Ryan Hupher.

Önemli Kimlik Bilgilerini Kamuya mı Sunuyorsunuz?
Evinizin önünde çekilmiş şirin bir resminizi kendinize ait sayfaya koyduğunuzda, hele ki sokak numarası da gözükür durumdaysa, aslında herkese sizi nerede bulabileceklerini ilan etmiş oluyorsunuz. İsim, adres ve doğum tarihinizi asla açıklamamak için geçerli bir başka sebep de kimlik hırsızlığından kendinizi korumak. "Bunun gibi size ait kişisel detaylarla birisi sizin adınıza kredi kartı çıkartmaya kalkabilir" diye uyorıyor bir pazarlama websitesi olan Ypulse'un kurucusu Anastasia Goldstein.

(COSMOPOLITAN)