kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kulak memesi kalbin aynası

DİDEM SEYMEN / SAĞLIK SERVİSİ
27.06.2008
Doç. Dr. Cevad Şeküri, kulak memesinde çizgi bulunanların kalp hastalığı riskinin yüzde 35 olduğunu söylüyor. İki kulağında çizgi olanlarda, risk yüzde 77 dolayında.....
Kulak memesindeki yatay çizgi kalp ve damar hastalıklarının habercisi. Kent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri, "Bu çizgiyi görmek için aynaya bakmak yeterli. Bir ya da iki kulak memesinde bu çizgi bulunanlar, kalp ve damar hastalıkları yönünden taranmalı ve risk faktörleri açısından da takip edilmelidir" dedi.

OTOPSİ ARAŞTIRMASI YAPILDI
Doç. Dr. Cevad Şeküri, kalp ve damar hastalıklarından dolayı hayatını kaybedenler üzerinde yapılan otopsi çalışmaları sonucunda bu bilgiye ulaştıklarını dile getirdi ve ekledi: "Kalp hastalıkları nedeniyle ölenlerin yüzde 80'inde bu çizgi saptandı. Kulak memesinin tam ortasında yan devam eden diagonal tarzda bir yarık oluşur. Bu yaşlılıkla olmakla beraber kalp ve damar hastalıklarının da önemli bir belirtisidir. Bu çizgiyi taşıyanlarda kalp ve damar hastalığı ortaya çıkma riski çok yüksektir. İki kulakta da bu çizgi varsa; kalp-damar hastalığı birlikteliği oranı yüzde 77'ye çıkıyor. Tek kulakta olduğunda ise bu risk yüzde 35. Bu çizgiyi taşıyanların riskli grup kabul edilerek, mutlaka takip edilmeleri gerekiyor."

KÜPE ÇİZGİYİ SAKLI TUTUYOR
Yapılan çalışmaların bu çizginin daha çok orta ve ileri yaş olgularında ortaya çıktığını gözler önüne serdiğini belirten Dr. Cevad Şeküri, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çizgi yaş ilerledikçe daha sık görülüyor ve derinleşiyor. Erkeklerde görülme oranı kadınlardan daha yüksek. Kadınlarda küpe kullanımından dolayı bu çizginin ayrımı şaşırtıyor." Kulak memesindeki çizginin damar dolaşım yetersizliğinin kronik bir bulgusu olduğunu vurgulayan Dr. Şeküri; "Bu çizginin yorumu doktorlar tarafından bilinir. Herkes kulağındaki çizgiye bakarak kalp hastalığı konusunda önlem alabilir" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları