kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Kapatma kararı AB üyeliğini durdurabilir"

Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi'nde AKP hakkındaki kapatma davasında sözlü savunma ve açıklamaların hemen öncesi İngiliz gazeteleri, kapatma davasına ilişkin kaygıları dile getirdi. The Times gazetesi, AKP'yi kapatma kararının Türkiye'nin AB üyeliğini durdurabileceğini öne sürerken Financial Times, "Dava AB'yi kaygılandırıyor" diye yazdı.

The Times gazetesi "Türkiye'de iktidardaki parti hakkındaki mahkeme kararı, AB üyeliğini durdurabilir" başlıklı haberinde, AKP üyelerinin mahkeme kararı konusunda "karamsar" olduğunu ve "en kötüsü" için hazırladıklarını söylediğini yazdı.

Gazete, "Duruşma, Türkiye'nin kendi kendini laiklik koruyucusu ilan edenler ile dindar Erdoğan ve birçok eski siyasi İslamcının yer aldığı Avrupa ve iş dünyası yanlısı AK Parti arasındaki kavganın son turu" yorumunu yaptı.

AB'nin de, AKP'nin kapatılması olasılığından duyduğu tepkilerini dile getirdiğini kaydeden gazete, ilk başta pek kimsenin iddianamenin hükümete yönelik bir uyarının ötesine gideceğine inanmadığını, ancak artık parti üyelerinin "beklenen yasağın ardından ayakta kalabilme yollarını aradıklarını" yazdı.

FİNANCİAL TİMES: AB KAYGILI

Aynı konuyu da değerlendiren Financial Times de, "Türkiye'deki dava AB'yi kaygılandırıyor" başlığını taşıyan haberinde, "partinin kapatılmasının AB hedefi üzerindeki etkisi konusundaki kaygıların arttığı"nı belirtti.

İngiliz gazetesi, kapatma davasının laik kurumlar ile hükümetin "sosyal olarak muhafazakar" taraftarları arasındaki acı bölünmeleri yeniden açtığını belirtirken de şu görüşlerini de dile getirdi:

"AKP'nin yasaklanması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasetinden uzaklaştırılması tehditleri finansal piyasalara zarar verdi. Türkiye'nin kredi değeri ve giderek büyüyen cari açığını finanse etme kabiliyetine ilişkin kaygıları yarattı."

Kapatma davasının şimdi de AB süreci üzerinde de ağırlık oluşturmaya başladığını kaydeden gazete, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi'nin geçen hafta davaya ilişkin eleştirisel kararına dikkat çekti.

İNGİLİZ MİLLETVEKİLERİNDEN AB'YE ÇAĞRISI

Buna karşı Financial Times, bir grup İngiliz milletvekilinin kapatma halinde aşırı bir tepki gösterilmemesi konusunda AB'yi uyarmaya hazırlandığını bildirdi.

Gazeteye göre, Avam Kamarası'nın İş ve Şirketler Komitesi'nin raporunda "Katılım müzakerelerinin askıya alınması veya engellenmesi, ılımlı, demokratik ve laik bir devletin hiçbir zaman Avrupa'nın bir parçası olamayacağı sinyali verir" dediğine de dikkat çekti.

(ANKA)