kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek.

Darbe önergesi için Meclis'ten destek yok

Hülya KARABAĞLI ANKARA
Darbelerin araştırılması için hazırladığı önergeye destek bulamayan Ufuk Uras, "Lafa gelince herkes darbeden şikâyet ediyor" dedi..
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, siyasi gündeme "Sarıkız", "Ayışığı" olarak geçen darbe girişimi iddiasının Meclis tarafından araştırılması için attığı adımda umduğu desteği bulamadı. Uras, araştırma önergesinin TBMM Başkanlığı'na verilmesi için gerekli olan 20 imzaya ulaşamadı. AKP, CHP ve MHP, "Yoğun gündemi" gerekçe göstererek önergeyi imzalamazken Uras, bugün son umut olarak DTP'nin kapısını çalacak.

KAPI KAPI DOLAŞTI
Uras, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen günlüklerde yer alan "Sarıkız" darbe girişiminin araştırılması için hazırladığı önergede, TBMM'nin 88 yıllık tarihinde birkaç kez askeri müdahale ve muhtıralara maruz kaldığını anımsattı ve "Bu tür tehlikelerin henüz tam olarak geçmediği, son dönemlerde basına yansıyan bilgi, belge ve iddialarla da görülüyor. Gelecekte bu tür müdahalelerin yaşanmaması için parlamentonun kendi varlığını ve faaliyetinin sürekliliğini savunması büyük önem taşıyor" dedi. Hukuk devreye sokulmadığı için, bu iddiaların gerçeklikle bağının tam olarak saptanmadığına dikkat çeken Uras, şu görüşlere yer verdi: "Söz konusu iddialarda adı geçen kişiler de adalet ve toplum önünde aklanamıyor. Bu konuda dikkat çekici gelişmelerden biri, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in, bilgisayar ortamında kopyalandığı iddia edilen günlüklerinin Kuvvet Komutanlığı dönemine rastlayan (2003-2005) bölümünde yer alan 'Sarıkız' darbe girişimi hazırlıklarıdır. Bu iddialara göre dönemin kuvvet komutanları Aytaç Yalman (Kara), İbrahim Fırtına (Hava), Özden Örnek (Deniz) ve Şener Eruygur (Jandarma), 'şeriatçı bir düzen'e yönelik hazırlıkların yapıldığını düşündüklerinden bir darbe planlamışlar, adına da 'Sarıkız' ve 'Ayışığı' demişler. Ancak bu hazırlıklar, koşulların uygun olmadığı gerekçesiyle rafa kaldırılmış." Uras, önergesini, "Geçtiğimiz yıllardaki darbe hazırlığı iddialarının doğru olup olmadığının araştırılması için Araştırma Komisyonu Kurulması gerekir" diyerek bitirdi.

'ERGENEKON OLMAZDI'
İktidar ve muhalefetten 20 milletvekilinin imzasını bulamadığını ve bundan çok üzüntü duyduğunu anlatan Uras, "Darbe araştırması için, önce AKP grubuna, ardından CHP ve MHP'ye gittim. İktidar ve muhalefetin destek vermesi Meclis araştırmasının yapılmasının önünü açacaktı. Çaba sarfettim ama olmadı" dedi. Ufuk Uras, "Darbelerin üstüne gidilebilseydi Ergenekon olmazdı" diye konuştu.