kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Karnım ve bacaklarım çatlak dolu!

25 yaşındayım ama karnımın her iki yanında da çatlaklar var. Bacaklarım da pütür pütür. Bunları geçirmenin bir çaresi yok mu? Müge A./İstanbul

Karın, kalça ve baldırlardaki çatlakların sebebi genellikle hamilelik ya da sık kilo alıp vermedir. Bu sırada deri altındaki elastik tabaka yırtılır ve doku tekrar kendini toparlayamaz. Eğer cilt çok ince ya da çatlak çok geniş ise; kırmızı çizgiler oluşur. Değilse çatlaklar beyaz çizgiden öteye geçmez. Bu durumun kesin tedavisi yoktur ama bu işler için hazırlanmış kremler kullanılabilir ya da kırmızı çatlakların rengini soldurmak için lazer tedavisi uygulanabilir. Bacaklarınız için şu tavsiyeler işinize yarayacaktır:

* Kuru cilt sağlıksızdır. Güzel görünümlü bacaklar için bol miktarda sıvı almayı ihmal etmeyin. Hele bu yaz günlerinde sadece cildiniz için değil genel sağlığınız için de sıvı ihtiyacınız fazladır.

* Kalınlaşan ve kuruyan deriyi yok edin. Zaman içinde kalınlaşan deri içeriye nemin nüfuz etmesine izin vermez. Bu nedenle üstteki deri tabakasının kremlerle ya da mekanik olarak yok edilmesi; nemlenmeyi kolaylaştıracak ve taze derinin ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır.

* Bu işlemleri duşta yapın. Su ile iyice nemlenmiş ve yumuşamış cilde soyucu ve arkasından besleyici kremlerle muamele etmek daha kolaydır.

* Diz kapaklarınıza, bileklerinize ve ayaklarınıza önem verin. Buralar daha fazla basınca maruz kaldıkları için diğer bölgelere göre daha kalın ve kurudur. Bu bölgeler için formüle edilmiş özel ürünleri kullanın.

* Bacaklarınızı yavaş yavaş bronzlaştırın. Cildiniz hassas ise önce yüksek koruma faktörlü kremlerle başlayıp, daha sonra koruması düşük kremlere geçin. Bacak derisi vücudun diğer taraflarına göre daha dayanıklı olsa da, kontrollü gitmek faydalıdır.