kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
BELGİN ÇOBAN
kitap

Donumu ters giyeceğim!

Hani bir şarkı vardır:
Oh oh oh çok şükür dostlar
Benim de artık bir sevgilim var
Hırsından çatlasın düşmanlar
Şimdi benim de bir sevgilim var!
Hatırladınız değil mi, hatta melodisiyle mırıldanmış bile olabilirsiniz! Son günlerde ruhum daralmış, kendimi dünyanın en şanssız insanı sayarken bir kitapla tanıştım. En üstte 'Gizemli Bilgiler Rehberi' diye yazıyordu. Kitabın adı ise 'Gündelik Hayatta Şans'... Özetle kitapta şans getiren ve uğursuzluk getiren 'şey'ler anlatılıyor alt alta. Üstelik her 'şey'in neden şans ya da uğursuzluk getirdiği ve kullanma tarifi bile var! Tam da benim ihtiyacım olan şey! Ne de olsa çok da inanmadığımdan özel olarak bilmeye çalıştığım ve uyguladığım 'şey'ler yok hayatımda... En iyisi kitaptaki şu 'şey'lerden birkaçını paylaşayım sizinle.

* Tükürmek şans getirir!
Çünkü tükürük ruhun küçük bir parçasına benzermiş, tanrıların yardımını almak için yapılırmış! Eski Yunanlar kumarda iyi şans için ellerine, balıkçılar suya indirmeden önce ağlarına, boksörler de yumruk ya da eldivenlerine dövüşten önce tükürürmüş. Diyor ki kitap; "Tükürmek kötü ruhlar ya da kötücül davranışlar için harika bir panzerdir!"
Kıssadan hisse: Bugünden itibaren, çevreye aldırmadan bol bol tükürülecek!

* İç çamaşırını ters giymek şans getirir!
19. yüzyılın ortasından beri, ters giyilmiş bir iç çamaşırının şans getireceği düşünülürmüş. Diyor ki kitap; "Ters giyerseniz bırakın kalsın, tüm gün iyi şans yanınızda olsun. Kötü bir gün geçiriyorsanız iç çamaşırınızı ters çevirin ve gününüz iyi gitsin."
Kıssadan hisse: Bugünden itibaren giyilen her donun ters olmasına özen gösterilecek!

* Dövme yaptırmak şans getirir!
Denizciler ve kömür madencileri gibi özellikle tehlikeli iş yapanlar dövmelerin şans getireceğine tarih boyunca inanan insanlarmış. 1991'de de İtalyan-Avusturya sınırında donmuş vaziyette bulunan bir insan mumyası, insanoğlunun en az 5.200 yıldır derisini işaretlediğini ortaya çıkarmış. Diyor ki kitap; "Mürekkebe batın! Bilen birinin tavsiyesini alın. Temiz bir stüdyoda çalışan bir sanatçı seçin. Seçtiğiniz desenin sizin için uygun olacağından emin olun. Çünkü dövmeler ömürlük bir seçim olmalıdır."
Kıssadan hisse: Tiz zamanda bedendeki en uygun yere, en uygun dövme yaptırılacak!
Bunlarla bitmiyor kitap; uğurlu bitkiler, uğurlu hayvanlar, dünyadaki uğurlu yerler, uğurlu dekorasyonlar, uğurlu artıklar tek tek anlatılıyor. Şansı yitirmemek için asla yapılmaması gerekenler, şans getirmesi için kesinlikle denenmesi gerekenler tek tek sıralanıyor. Bir de siyah sayfalardan oluşan özel bir bölüm var kitapta; uğursuzluk getirdiğine inanılan bazı durumlar karşısında şansın nasıl döndürüleceğinin sırrı veriliyor bu sayfalarda. (Onlardan bazılarını da sizin için yanda sıraladım...) Kısacası; Neden Yayınları'ndan çıkan, Deborah Aaronson ve Kevin Kwan'ın derlediği şans tılsımlarını okurken keyiflendim. Üstelik aklıma yatanları denemeye bile karar verdim. Hatta birkaç gün sonra şu şarkıyı söyleyeceğime de kendimi epey inandırdım:
Oh oh oh çok şükür dostlar
Benim de artık her gün şansım var
Hırsından çatlasın düşmanlar
Şimdi benim de her gün şansım var...