kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Ayaklarınızı çayda bekleterek kötü kokuları giderebilirsiniz

16 yaşındaki oğlumun ayakları çok kokuyor. Bir de aşırı derecede ter kokuyor. Onun temizliğine çok dikkat ediyorum. Çok futbol oynuyor. Kokular, bundan kaynaklanıyor olabilir mi? Ayça K./Bursa

Ayakta bulunan normal bakteriler ayakkabı ve çoraptaki nemle biraraya gelince, etrafa kötü kokulu sülfür bileşikleri salar. Kuru ayak, kokusuz ayak demek olduğu için dikkat edilecek en önemli konu; nemi emen pamuklu çoraplar giymek ve hava geçiren deri ya da kumaş ayakkabıları tercih etmektir.

PUDRA YARARLI
Ayakkabıların içine serpilecek ayak pudralarının faydası vardır. Özellikle futbol ayakkabıları koku yapmaya müsaittir. Temizlikleri iyi yapılmazsa, tamamen kokuyu bertaraf etmek mümkün değildir. Ayaklardaki aşırı terleme de kokuya sebep olur. Eğer ayaklarda çok terleme varsa; terlemeyi azaltıcı özel spreyler nemi ve dolayısı ile kokuyu azaltmada işe yarar.

KÜR UYGULAYIN
Bunun daha basit yöntemi ise; haftada 3 gün bir kaba koyduğunuz evdeki artık çayın içine ayakları batırmak ve 10 dakika bu halde beklemektir. Çayın içindeki tannic asit, geçici olarak terlemeyi önler. Fakat ayakları kızarık, şiş ve kaşıntılı ise oğlunuzu doktora götürün.