kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İnternet tilkisi Firefox'da üçüncü dönem

Kaya GENÇ
İnternet tarayıcı piyasasına hükmeden Internet Explorer'ın en büyük rakibi Firefox'un üçüncü versiyonu çıktı. Türkçe olarak da indirilebilen Firefox, teknoloji yazarlarına göre bugüne dek yapılmış en iyi tarayıcı. Programdaki yeni adres çubuğuna da dikkat..
2004 yılından bu yana internet dünyasında bir hayalet dolaşıyor. Eski Netscape internet tarayıcısının üreticileri Mozilla ekibinin hazırladığı Firefox, 'sekmeli internet' (tabbed browsing) kavramını internet dünyasına soktu. Başka programlara ihtiyaç duymadan MP3 dinlemek, hava durumu incelemek gibi işleri mümkün kılan özel eklentileri ve sayfaları çok hızlı gösteren motoruyla da Microsoft'un Internet Explorer'una fark atıyordu. Geçen hafta piyasaya çıkan 3.0 sürümüyle Firefox aradaki farkı açıyor.

1. AKILLI KONUM ÇUBUĞU
Yeni Firefox, sayfaları eski sürümlerinden de hızlı gösteriyor. Yapılan testler, Internet Explorer'ın sayfa gösterme hızının yerlerde süründüğünü, Firefox'un ise bu alanda gittikçe hızlanan bir motor inşa ettiğini kanıtlıyor. Yeni sürümdeki 'akıllı konum çubuğu', gerçekten dâhice bir buluş olmuş. Daha önce adres satırına örneğin 'a' yazdığımızda otomatik olarak 'www.apple.com' veya 'www.abc.net' adresi altta çıkıyordu; şimdi 'a' yazdığımızda ise, 'Altın fiyatları' başlıklı bir ekonomi haberi, daha önce Vikipedi'de incelenen 'Anneler Günü' sayfası ve eskiden olduğu gibi bu harfle başlayan site isimleri alt alta sıralanıyor.

2. GÜVENLİK SİSTEMİ
Firefox'da güvenlik özellikleri çok daha profesyonelleşmiş. Açar açmaz bilgisayara saldıran kötü niyetli siteler kadar kredi kartı bilgisi çalmak için fırsat kollayan formları da sürekli güncellenen bir veritabanından bilgi alarak hemen tanıyor. Washington Post gazetesinde geçen yıl yayımlanan bir araştırmaya göre, Internet Explorer kullanıcıları bir yıl boyunca tam 284 gün programdaki güvenlik açıkları yüzünden bu tür saldırılara açık vaziyette kaldı. Firefox kullanıcılarının programdaki bir açıktan dolayı tehlike altında olduğu gün sayısı ise, yalnızca dokuzdu.

3. YENİ GÖRÜNÜM
Yeni Internet Explorer'ın ara birimi oldukça şık ve cezbediciydi; Firefox da bu alanda ilerleme kaydetmiş. Henüz Windows Vista'nın standart görünümüne tam uymamış da olsa, düğmeler 'aqua' tabir edilen mavi renk tonlarına daha uygun biçimde tasarlanmış. Akıllı araç çubuğu da büyük ikonlar ve renklerle çok kullanışlı görünüyor.

4. ETİKET SİSTEMİ
Sık ziyaret edilen sitelerle ilgili bugüne kadar alışık olduğumuz mönü sistemi de değişiyor. Firefox, tıpkı Gmail'in elektronik posta kullanımını etiket başlıkları mantığıyla düzenleyen yeni arayüzü gibi, sık kullanılan siteleri kavramlar çerçevesinde grupluyor. Ziyaret ettiğiniz haber sitelerini sık kullanılanlara eklerken haber' diye etiketlediğinizde bu siteleri yeniden bir arada listelemek çok kolaylaşıyor.

5. DOSYA İNDİRMEDE KOLAYLIK
Programın bir diğer özelliği de, internetten dosya indirirken tek tuşla yaptığınız işlemi duraklatması, daha sonra da kaldığı yerden indirmeye devam edebilmesi. Büyük dosyalar söz konusu olduğunda bu özelliğin çok faydalı olacağına hiç şüphe yok. Şimdi merak edilen konu ise Microsoft'un Mozilla'ya nasıl bir cevap vereceği veya başka bir şekilde ifade etmek gerekirse, Firefox'un hangi özelliklerini yeni Internet Explorer'a dahil edeceği. Bilgi için: mozilla.org
Haberin fotoğrafları