kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ergenekon operasyonunda Hrant Dink cinayeti niye yok?

Kaya GENÇ
15.06.2008
SABAH için yaptığı söyleşiler ve yazdığı portrelerle tanınan gazeteci Ecevit Kılıç'ın Özel Harp Dairesi kitabı Turkuvaz Kitap tarafından yeniden basıldı. Türkiye'nin Gizli Tarihi adını verdiği üçlemesinin ilk kitabında Kılıç, en son Ergenekon operasyonlarıyla yeniden gündeme gelen Özel Harp Dairesi'nin 1993 yılına kadarki tarihini aktarıyor. Ecevit Kılıç, Ergenekon operasyonunda Hrant Dink cinayetinin gözardı edilmesinden şikâyetçi..
Maalesef Ergenekon operasyonu siyasi atmosfere kurban gidiyor, bu çok üzücü

-Ergenekon operasyonuyla araştırmacı gazeteciler için bir altın çağ mı başladı? Ne de olsa herkes bu operasyonu konuşuyor...
-Araştırmacı gazeteciler için altın çağ diyebileceğimiz dönem, Susurluk sürecidir aslında. Neredeyse bütün medya Susurluk'un üstüne gitmişti. Çeteler ve faaliyetleri de ortaya döküldü... Ama Ergenekon operasyonu için araştırmacı gazeteciliğin altın çağı diyemeyiz! Çünkü bu konuda medyada ciddi bir bölünmüşlük var. Bir kısmı Ergenekon operasyonuyla ilgili belge ve dokümanları yayımlarken, diğer bölüm bu belgelere ulaştığı halde yayımlamıyor. Tabii bunun nedeni, ülkenin içinde bulunduğu siyasi atmosfer.

-Bir de AKP'ye açılan kapatma davası herhalde?
-Evet, temel neden AKP'ye açılan kapatma davasıyla, Ergenekon operasyonun birbirinin rövanşı olarak algılanması... Diğer bir nokta ise Susurluk sürecinde yıldızı parlayan gazeteciler, gerçekten gazetecilik yapıyorlardı. Ergenekon operasyonunun yıldızını 'parlattığı' gazeteciler de oldu. Şu anda piyasada Ergenekon'la ilgili yazılan çok sayıda ucuz kitap var. Ucuz, çünkü bilgi ve analiz yoksunu. Savcıların çıkardığı belge ve bilgileri peş peşe sıralamaktan başka bir şey yok. Oysa Ergenekon, bugünlerde ortaya çıkan bir yapı değil. 1952'den beri var. Bir anlamda bu ülkenin gizli tarihini oluşturan örgüt. Ergenekon, NATO konsepti çerçevesinde kurulan Özel Harp Dairesi'nin sivil unsurlarının bağlı olduğu yapının adı.

OPERASYON GÜNDEME KURBAN GİTTİ
-Türkiye'nin 'gizli ordusu' Özel Harp Dairesi, SSCB'ye sınırımız olduğu için her tür sosyalist tehlikeye karşı oluşturulmuş. Bu açıdan ABD'nin destekleyeceği, solcuların isyan edeceği bir örgüt olması gerekiyor. Antiemperyalistlerle Ergenekon nasıl bağlantılı olabiliyor, çoğu kişiye bu bağlantı anlamsız geliyor.
-Özel Harp Dairesi, İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD'nin olası Sovyetler Birliği işgaline karşı NATO üyesi ülkelerde kurduğu Gladio örgütlerinden biri. Yani Türkiye'nin gizli ordusu... Kuruluş tarihi 1 Ekim 1952. Silahlı kuvvetlerin bünyesinde kuruluyor ama bugünkü Milli Güvenlik Kurulu (MGK) işlevini gören Milli Güvenlik Savunma Yüksek Kurulu'nun kararıyla kuruluyor. Yani altında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ilgili bakanların da imzası var. Başbakan kim? Adnan Menderes. Üstelik Menderes, daireyle çok yakından ilgileniyor. Sonrasında Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ise bu yapıya hep kol kanat geriyor. Ama Türkiye'yi darbelere götüren olayların, cinayetlerin ve katliamların arkasında bu yapı var! Yani dairenin kurulmasına imza atan Menderes, 27 Mayıs'la kurduğu bu yapının mağduru oluyor.

-Ama sonuçta bu daire solculara karşı kuruldu, öyle değil mi?
- Sola karşı gerçekleştirilen 12 Mart 1971 darbesi, tamamen bu dairenin sivil unsurlarının hazırladığı ortamla gerçekleşti. Nitekim aynı sivil unsurlar resmi unsurlarla birlikte 70'li yıllar boyunca onca katliam ve cinayete imza attı. Batı'da bu gizli örgütler 1990'lı yılların başından itibaren dağıtılmaya başlandı, sorumluları yargılandı... Bir tek Türkiye hariç. Türkiye, yapının adını Özel Kuvvetler Komutanlığı yaparak iyice güçlendirdi. Özellikle Uğur Mumcu'nun öldürülmesinden sonra ise bu dairenin sivil unsurlarında değişime gidildi, yapı daha milliyetçi ya da bugünkü anlamıyla 'ulusalcı' çizgiye çekildi. Sivil unsurlarda daha çok bu çizgideki isimlerden seçildi.

-Kimi yazarlar Ergenekon operasyonunu McCharthycilik olarak adlandırıyor, bu operasyon aracılığıyla AKP muhalifi yazarların susturulduğunu söyleyenler de var...
-Ergenekon operasyonu aslında çok önemli. Yıllardır adı çete ve cinayetlerle anılan, Susurluk sürecinin simge isimlerinden Veli Küçük'ün yargı önüne çıkartılması da bir dönüm noktası. Ama Ergenekon'un bağlı olduğu yapı Özel Harp Dairesi çok büyük ve adı üstünde gizli ordu. Eğer Ergenekon veya derin devlet soruşturmasını açacaksanız, bunu geçmişten başlatmanız gerekir. 70'li yıllardaki katliam ve cinayet dosyalarının bu yapıyla ilişkisi ortada... Yoksa sadece siyasi atmosfere bağlı olarak bugünkü olaylar üzerinden soruşturma yapmak yeterli değil. Bugünkü olaylarla birlikte geçmiş dosyalar da açılabilir. Kimseyi yargılamazsanız bile geçmişle hesaplaşmak adına bu yapılmalı. Bu operasyon, Türkiye için, Özel Harp Dairesi'nden kurtulmak için fırsat olabilirdi. Ama düşünün böyle bir soruşturma dosyası açıyorsunuz ama içinde aynı dönemde işlenmiş Hrant Dink cinayeti yok!

-Yani Ergenekon operasyonu sadece şimdiki gündemle ilişkili görülüyor, geçmişte yaşanan milliyetçi cinayetler unutuluyor, öyle mi?
-Ergenekon operasyonunu yazan gazetecilerin yazılarına ve kitaplarına baktığınız zaman, evet, onlar yapının sadece bugünkü eylemleri veya planlarıyla ilgileniyorlar. Geçmişe dair tek satır yok. Bunlar içinde bazı isimlere baktığınız zaman da geçmişte bu yapının varlığını savunduklarını görürsünüz. Diğer taraftan AKP'ye muhalif yazarların bu operasyonla susturulduğunu söyleyen ve Ergenekon'la ilgili tek satır yazmayan hatta operasyona tepki gösteren bazı isimler de var... Özel Harp Dairesi'nin açığa çıkartılması için mücadele eden, 10 yıl önce Veli Küçük yargı önüne çıkartılmadan karanlık tarihimiz çözülmez diyen yazarlar, şimdi Küçük'ün gözaltına alınmasına tepki gösteriyor. Üzücü olan da, Ergenekon gibi Özel Harp Dairesi'nin sivil unsurlarını hedef alan önemli bir operasyonun siyasi atmosfere kurban gitmesi.
Haberin fotoğrafları