kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Öğretmenler tatilini evinde geçiriyor

Yeni Haber
Türk Eğitim-Sen'in yaptığı anket, öğretmenlerin yaz tatilini evinde ya da memleketinde geçireceğini ortaya koydu.

Ankete göre öğretmenlerin sadece yüzde 16'sı tatil yörelerinde tatil yapacak. Öğretmenler büyük çoğunluğu tatil için 300 ile 500 YTL arasında bütçe ayırabilirken, bu ana kadar hiç tatile gitmeyen öğretmenlerin oranı ise yüzde 43.4'ü buluyor.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Eğitimcilerin Tatil Eğilimi" konulu yapılan anketin sonuçlarını açıkladı. Türkiye genelinde 2 bin 123 eğitim çalışanının katıldığı ankete göre, öğretmenler tatillerini evinde geçirecek. Ankete göre eğitim çalışanlarının yüzde 41.8'i tatilini evde, yüzde 42.1'i ise memlekette geçirecek. Öğretmenlerin yüzde 16'sı ise tatilini tatil yörelerinde geçirecek. Buna karşın öğretmenler, bir haftalık tatil için ise kısıtlı bir bütçe ayırabiliyor. Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 65.7'si 300-500 YTL arasında, yüzde 11.3'ü 800- bin YTL arasında, yüzde 10.7'si 500-800 YTL arasında, yüzde 6.7'si ise bin - bin 500 YTL arasında tatil bütçesi ayırdı. Ankete göre eğitim çalışanları arasında tatile bin 500 - 2 bin YTL arasında bütçe ayıranların oranı yüzde 3.5'i bulurken, yüzde 2'si ise 2 bin YTL'den daha fazla bütçe ayırdığını açıkladı


OTELDE ARANAN ÖZELLİK "UCUZLUK"

Ankete göre öğretmenler, tatil masraflarını ise genelde kredi kartına taksit yaptırarak finanse ediyor. Eğitimcilerin yüzde 50.7'si tatil masraflarını kredi kartına taksit yaptırarak, yüzde 34.9'u biriktirdiği parayı harcayarak, yüzde 8.7'si ise borç alarak ödüyor.

Ankete göre öğretmenlerin tatillerini tatil yöresinde geçirmeleri halinde, otellerde ilk aradığı özellik ise ekonomik olması. Öğretmenlerin yüzde 67.6'sı otelin ekonomik olmasını isterken, yüzde 13.9'u otelin hizmet ve kalitesinin, yüzde 10.5'i temiz, bakımlı olmasının, yüzde 5.2'si konfor ve rahatlığının ön planda olduğunu belirtiyor.

ÖĞRETMENLER TATİLDE EK İŞ YAPIYOR

Ankete göre öğretmenlerin yüzde 43.4'ü bu ana kadar hiç tatil yapmazken, yüzde 23'ü ise sadece bir kere tatil yaptığını açıkladı. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 80.5'i düzenli olarak tatil yapamadığını belirtti.

Ayrıca öğretmenlerin yüzde 29.5'i tatili ihtiyaç olarak görmezken, bu öğretmenlerin yüzde 71.7'si tatil bütçesini çocuklarının okul masrafları için harcadığını kaydetti. Ankete göre öğretmenlerin yüzde 34'ü ise okullar tatil olduğunda ek iş yapıyor.

KONCUK: "ÖĞRETMENLER, SEFALET ZAMLARIYLA AYAKTA DURUYOR"

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, öğretmenlerin 1 Temmuz itibariyle yaz tatiline çıkacağını belirtirken, eğitimcilerin bu süreyi tatil amaçlı değerlendiremeyeceğini söyledi. Öğretmenlerin ekonomik sorunlardan dolayı yaz tatilini doyasıya yaşayamadığını ifade eden Koncuk, "Eğitimcilerin bir kısmı tatili evinde ya da memleketinde geçirecek, bir kısmı ise tatilde de ek iş yapacaktır.

Yüklü tatil masrafı ile baş edemeyen eğitimciler, çocuklarını da tatilden mecburi olarak mahrum bırakmaktadır. Ülkemizde her kesim gibi giderek yoksullaşan eğitim çalışanları, sefalet zamlarıyla ayakta durmaya çalışmaktadır. Bu noktada yapılması gereken, hükümetin maaşlara iyileştirme yapmasıdır. Aksi taktirde bu ülkenin mihenk taşı sayılan eğitimciler, günden güne eriyecek ve mutsuz, huzursuz, geleceğe güvenle bakamayan eğitim ordusu oluşacaktır" dedi.

(ANKA)