kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Metro, retro tamam pomoseksüele selam

Erkekler seksüelliğini arıyor! Önce 'taşfırın'lar geldi, onları 'light'lar izledi. Metro, retro derken überseksüele kadar gittiler! Ancak bu da kesmedi, karşımıza eko, hobo ve pomo ile başlayan seksüeller çıktı!..
Erkekliğin tanımı gün geçtikçe değişiyor. Eskiden TV karşısında pijamalarıyla oturan erkekler genel çoğunluğu oluştururken artık kendine zaman ayıran, görünümüne ve hayat tarzına önem veren erkekler çoğalmaya başladı çevremizde... Yani 'metroseksüel' erkekler... Tabii gelinen bu süreçte bazı 'taşfırın' erkekler ortaya çıkıp metroseksüellere 'çemkirdi'; bunlar 'gay' diye... Çünkü saçına başına dikkat eden, maniküre pediküre gitmenin onların da ihtiyacı olduğunu düşünen ve yaptırmaktan çekinmeyen, spor salonlarında düzenli egzersize giden, öğlenleri salata yiyen, aldığı kaloriyi hesaplayan, iyi ve kendine yakışanı giyen, giyimine para harcayan, imajına dikkat eden erkekler metroseksüel damgasını yemişti.

DAVID BECKHAM BAŞI ÇEKTİ
'Gay'likle metroseksüellik karıştırılınca ünlü isimlere başvuruldu ve her yaptığıyla göz önünde olmayı başaran David Beckham başı çekti. Böyllece çoğalan erkek dergilerine, marketlerde yer açılan erkek bakım ürünlerine, TV'de ve basında erkekleri hedefleyen kozmetik reklamlarına beraberce alıştık. Peki ya sonra ortaya çıkan tanımlar...

UBERSEKSÜEL
Dünya metroseksüelliği sindirdikten sonra bir başka kavram daha önümüze geldi. Ne de olsa kendine ve bakımına özen gösteren ama gay de olmayan erkekler vardı. Böylelikle metroseksüellikle karşılaştırıldığında erkeksi duruşun daha net belli edildiği, kendine güvenli, ayakları yere sağlam basan, tüm yaşamının kaliteli olmasını amaçlayan bir tanımımız daha oldu: 'Überseksüel'... Metroseksüel erkeğin gay olma ihtimali var ya, überseksüel kesinlikle heteroseksüel! Kadınlara karşı ilgili ve saygılılar, kendileriyle ilgili estetik kaygıları da şüphesiz var. Spora, motorlu taşıtlara ve modaya merakları var. Ancak duruşları kesinlikle daha erkeksi... Üstlerine yapışan kıyafetleri erkeksi taşıyan, eline içki yakışan überseksüellerin başını çeken isim de tahmin edilebileceği gibi Brad Pitt'ti.

RETROSEKSÜEL
Überseksüel tanımıyla bazı kadınlar kendilerini daha iyi hissetse de, bu tanıma karşı çıkan bir taraf da sesini duyurarak yeni kavramı ileri sürdü: 'Retroseksüel'... Nedir bu? Ev işleriyle teoride ilgilenen, pratikte görülmeyen, daha geleneksel yaşayan erkeklere retroseksüel diyoruz. Bunu daha çok 'light erkek' olmaya karşı olanlar diye de tanımlayabiliriz. Geleneksel Türk erkeğinin daha yakın olduğu bu klasmana erkek adam light/diyet ürünler tüketmez diyenler giriyor. Bu noktada rekroseksüellerin daha tutucu ve geleneklerine bağlı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Estetik kaygıların minimumda tutulduğu, doğalıyla mutlu, oldukları halle gururlu olanlar da var aramızda. Bir kadınla dışarı yemeğe gittiğinde hesabı ödeyen, araba lastiği değiştirebilen, birçok saçma sapan bozuk aleti tamir edebilen erkekler bunlar. Harrison Ford gibi...

TEKNOSEKSÜEL
Metroseksüel, überseksüel ya da retroseksüel olmak bir yanda dursun, her erkeğin buluştuğu ortak bir platform bilindiği üzere teknoloji. Kesinlikle hemen adapte olabildikleri, kavrayabildikleri bu alanla fazla haşır neşir olan erkekleri de artık 'Teknoseksüel' olarak tanımlıyoruz. Küçülen laptoplarda taşıdıkları büyük hayatları, kendilerini fazlasıyla kaptırdıkları sanal dünya ve o dünyada tanımladıkları yeni kimlikleri, oyunlarıyla dünyadan kopuk bir hayat yaşıyorlar.

SANAL ALEM HEYECANI
Bilgisayarda oynamak, sokakta araba kullanmaktan önemli. Sosyal hayata akıp kadınlarla flört etmek yerine, hiç tanımadıkları sanal bir kızı tavlamaya uğraşmak ve bunun üzerinde puan almak daha heyecan verici... Fotoğrafta Bill Gates'i görüyorsunuz.

EKOSEKSÜEL
Çevresine karşı aşırı duyarlı, bilinçli ve güçlü estetik duyusu olanlar için söylenen bir kavram bu. Ne kadar zeki, çalışkan, iyi eğitimli, mizahi yönü kuvvetli olduğunuz onlar için önemli değil. Sağlıklı beslenmenin, uzun yaşamanın yollarının zorlandığı bir çağdayız. Her şeyin doğalını bünyemize alıyoruz. İşte ekoseksüeller de yedikleri içtikleri her şeyin organik olmasına özen gösteren insanlar. Sadece beslenmeyle ilgili de değil; ekoseksüel olanlar için giydikleri kıyafetlerin, kullandıkları kozmetik ve bakım ürünlerinin de organik olması önem taşıyor.

HOBOSEKSÜEL
Metroseksüel olanların tersine, görünüşüne hiç önem vermeyen, hatta evsiz insanlara ilgi duyan kişiler de hoboseksüel oluyor. Hobo evsiz, sokakta sefillik içinde yaşayanlar için kullanılan bir kelime. Bu tipler genellikle her gün aynı şeyi giyen, genç olmasına rağmen yaşlı gösteren, 'pis' insanlar. Örneklerine Beyoğlu'nda sık rastlanıyor. Önemli olan iç güzellik, bütün olay beyinde felsefesiyle hareket ediyorlar.

POMOSEKSÜEL
Seksüellik tanımlarıyla hiç işi olmayan, hepimiz kardeşiz, cinsel tercihlerimizin ne önemi var düşüncesiyle hareket eden ve her çeşit seksüelliğe karşı olan bir grup insan var. Bu insanların sayıları da günden güne artıyor. Tuhaftır ki bu gruba ait olanlara da pomoseksüel deniyor. Oldukça postmodern bir tanım olsa da, çoğalan tanımlara uymadıklarını düşünenler, daha özgür olmak isteyenler bu yolu seçiyor gibi gözüküyor.
Haberin fotoğrafları