kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

300 kişi listede kalp bekliyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, bugüne kadar pek çok kalp nakline imza atan Doç. Dr. Kaan Kırali, sorularımızı yanıtladı:

* Kadına erkek kalbi, erkeğe kadın kalbi takılabilir mi? Kalbin cinsiyeti var mı?
İnsanlardaki ortak organlar kalp, akciğer, karaciğer ve böbrek aynı olduğundan, organ nakli sırasında alıcı ve vericinin cinsiyetlerinin hiçbir önemi yoktur. Esas olan vücut büyüklüklerinin birbirine yakın olmasıdır. Kilolu bir kişiye zayıf, ufak tefek birinin kalbini takamazsınız. Kalp nakli yaptığımız hastalarımızın yaklaşık yarısında bir erkeğin kalbini bir bayan hastaya, bir kadının kalbini de bir erkek hastaya nakil ettik. Bu hastalarda herhangi bir psikolojik veya organik değişiklik meydana gelmedi. Çünkü kalbin cinsiyeti yoktur.

* Türkiye'de kaç kişinin kalp nakline ihtiyacı var?
Bizim hastanenin kalp nakli bekleme listesinde bugün 50'ye yakın hasta kalp bekliyor. Bu rakamı ülkeye genellediğinizde bu sayının 2008 yılı için 300'ün üzerinde olabileceği kabul edilebilir. Gerçek rakamlara ulaşmak zor çünkü birçok hasta bu listelere bile giremedi.

UNUTTURMAMALIYIZ!
* Her yıl hastaların ne kadarına nakil yapılabiliyor?
Türkiye'de ilk başarılı uzun süre yaşayan hastanın kalp nakli Koşuyolu Kalp Hastanesi'nde 20 yıl önce yapıldı. Ondan sonra her yıl artan sayıda kalp nakli yapılıyor. Burada önemli olan kalp bağışında bulunan hayatını kaybetmiş vatandaşlarımızın sayısıdır. Organ bağışı yapmamış veya yakınları tarafından buna rıza gösterilmeyen uygun vericiler olmadıkça, bu sayıların artması mümkün değildir. Sayılar değişken olmakla birlikte 2007 yılında ülke genelinde toplam 6n kalp nakli yapıldı. Bu 6n kişinin hayatı kurtuldu. Bugüne kadar yapılan kalp nakli sayısı da 250'nin üzerinde. Geçen yıl Sağlık Bakanlığı'nın yapmış olduğu organ bağışı kampanyası ile iyi bir sonuca ulaşılmakla birlikte, bu kampanyanın sona ermesi ile organ bağışı sayısı tekrar azalma gösterdi. Yeni bir kalbe ihtiyacı olan insanları unutturmamak gerekiyor.

TELEFON BEKLİYORLAR
* Şu anda sizin organ nakli listenizde kaç kişi yazılı?
Şu anda yalnızca bizim hastaneden 158 kişi yaşamak için telefon bekliyor. 50 tanesinin durumu çok çok acil. Geri kalan hastaların da kalp yetmezliği tanıları konmuş durumda. Ancak uyguladığımız özel tıbbi tedavilerle yaşamlarını çok önemli bir sıkıntıyla karşılaşmadan devam ettirmekteler. Bu hastalarımıza daha uzun bir dönem kalp nakli gerekmeyeceğini tahmin ediyoruz. Yapay kalp uygulamasını başlatıp, bekleme sürelerini uzatmak istiyoruz. Listede beklerken, ölüm olmasın istiyoruz.