kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Genleriniz kaderiniz değil

27.06.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
Genleriniz kaderiniz değil
Annem ve babam erken yaşta öldü. Ben sağlığıma dikkat ediyorum. Sizce genetik nedenlerden dolayı hastalıklara hedef olma ihtimalim var mı? Can Y./Bursa

Genetik miras pek çok hastalığın oluşmasında ana faktör olarak gösteriliyor. Ancak "Genlerimde var ne yapayım" diyerek, sorumluluğu tamamen genlere yüklemek çok da doğru değil. Son yıllarda kanser tipleri, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, kilo fazlalığı ve daha nice hastalıkta genetik mirasın kader olmadığı yönündeki araştırmalar arttı. Ne yediğiniz, hangi egzersizleri yaptığınız, nasıl uyku uyuduğunuz, stresinizi ne derece kontrol edebildiğiniz gibi faktörlerin, pek çok hastalığın oluşmasında genetik mirastan çok daha etkili olabileceği artık biliniyor. Kaliforniya Üniversitesi'nde Dr. Dean Ornish tarafından yürütülen bir araştırma da bunu doğruladı. Araştırma; erken dönemli prostat kanseri teşhisi bulunan erkeklerin sağlıklı bir beslenme planı ve günde bir saat yoga ile kanser oluşumlarını gerilettiklerini gösterdi. Hayat tarzı değişikliği ile 500 genin çalışmasının değiştirebildiği belirtildi.

Sağlığınız ve güzelliğinizle ilgili sorularınızı ve merak ettiğiniz her şeyi 'saglik@sabah.com.tr' adlı mail adresine yazabilirsiniz. Dr. Ece Hattat sorularınızı, bu köşede sizin için yanıtlayacak.