kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erkekler memelerini aldırıp kas yaptırıyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
25.06.2008
Aşırı şişmanlık nedeniyle büyüyen erkek memeleri liposuction ile alınıp yerine kaslı vücutlar yapılıyor. "Erkeklerin estetik isteği giderek artıyor" diyen Dr. Akbay: Erkekler de kadınlar kadar dolgu yaptırıyor..
Estetik Cerrah Dr. Seyfi Akbay erkek estetiğiyle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Erkeklerin şu sıralar en fazla yaptırdığı estetik hangisi?
Erkeklerde en fazla yapılan ameliyat, tıpkı kadınlarda da olduğu gibi burun ameliyatıdır. Yaz döneminde genelde genç kesim yani 18- 25 yaş grubu erkekler, burun ameliyatı yaptırır. Bu ameliyat, 17 yaşından önce yüz gelişimi nedeniyle yapılmaz. Onlar isteseler bile biz bekletiriz. Üniversiteye girmeden önce yani liseyi bitirdikten sonra, bu tür ameliyatlara eğilim artıyor. Mevsimsel olarak bakıldığında ise, erkeklerde en fazla istenen ameliyat türü jinekomasti yani meme büyümesi ameliyatıdır. Yazın deniz mevsiminde, memeleri büyük olan erkekler rahat edemez. Jinekomasti orta yaş erkeklerde daha fazla ortaya çıkar. Erkekler bellerinin simit bölgesine yerleşen yağları da ameliyatla aldırırlar.

KİLO TETİKLER!
* Erkeklerin memeleri neden büyür?
Bunun iki ayrı nedeni vardır. Biri hormonal nedenlere bağlıdır. Özellikle ergenlik çağından sonra, genç erkekler bu sorundan yakınır. Hormonal sorun nedeniyle erkeklerde de kadınlarınki gibi bir meme dokusu oluşabilir. Bu nedenle ameliyat edilmeden önce hormon tetkikleri yapılıyor. Bunlarla ilgili östrojen hormonu daha fazla üretiliyorsa, öncelikle onlar tedavi ediliyor. Kişi endekronologlar tarafından tedavi edildikten sonra, biz plastik cerrahlar memenin şeklini düzeltiriz. Bazen de, aşırı şişmanlığa bağlı olarak meme büyümesi görülebilir. Şişmanlık yani kötü beslenme koşullarına bağlı jinekomasti her yaşta görülmektedir. Özellikle 30-35 yaşından sonra daha fazla görülür. Mesela vücut yapısı normal olan bir erkek vücut çalışmıştır. Bunu bırakınca kilo almıştır ya da ani olarak kilo vermiştir. O dönemlerde bu bölgelerde, aniden yağdan zengin bir meme oluşuyor. Ergenlikte oluşan meme dokusu daha çok hormonal bozukluklara bağlı olur ama ileri yaşta görülenler daha fazla yağ dokusunu içermektedir.

BİR HAFTADA İYİLEŞİLİR
* Erkeklere meme ameliyatını nasıl yapıyorsunuz?

Sadece liposuction gerekiyorsa; ameliyat lokal anestezi altında yapılabildiği gibi genel anestezi ile de yapılabilir. Yağ çekme kanülleriyle o bölgede biriken yağ çekilir. Ameliyat bir saattir. Yani; karın bölgesindeki liposuction'dan kısadır. Hasta aynı gün evine gider. Ertesi gün çalışmaya başlayabilir. Bir hafta sonra da denize girebilir. Sadece çok fazla güneşlenmemesi gerekir o kadar. Bir haftadan sonra morluklar geçtiği için ameliyat olduğu anlaşılmaz. Liposuction delikleri, meme başının kenarında 3-n milimetre büyüklüğündeki deliklerden yapılır. Yani böcek ısırığı kadardır. Çizik şeklindedir. Son dönemde keserek almak yerine, içeride yağ ve meme dokusunu eritip almak daha iyi çözüm sağlıyor. Ultrason ya da lazer ışınlarıyla o bölgedeki yağı ve meme dokusunu eritip, sonra enjektörle erimiş yağı alıyoruz. Meme dokusu varsa, bunlar çoğunlukla liposuction'la yapılamadığı için keserek dokuyu çıkartmak da gerekebilir.

SARKMALAR OLUŞMAZ
* Erkeklerin memelerindeki fazla yağ alındıktan sonra sarkma oluyor mu?
Erkeklerin derileri daha sıkıdır. O bölgelerde pek sarkma olmaz. Bir-iki ayda tamamen deri toplar. İlk bir haftadan sonra şişlik gider.

* Hormonal ya da şişmanlık kaynaklı meme dokusu bozulmaları için aynı mı yoksa farklı tedavi mi uygulanır?
Tedavide küçük farklılıklar olabilir. Daha ileri yaşta, yağdan zengin olan meme dokusunda, sadece liposuction yaptırmak büyük oranda yeterlidir. Ama daha erken yaşlarda jinekomasti de, liposuction da yetmeyebilir. Bu durumda, meme dokusunun çıkartılması gerekebilir.

PROTEZ TAKTIRABİLİRSİNİZ

* Erkek memelerini küçültüp kas yapabiliyor musunuz?
Erkek memelerini küçültüyoruz. Ancak kişi kas istiyorsa, bunu kendisi spor yaparak gerçekleştirmelidir. Meme dokusunun arkasında zaten kas vardır. Ayrıca ileri düzeyde kas görüntüsü veren protezler de konabilir. Bu silikon protezler kollara, meme bölgesine, sırta ya da vücudun diğer kas görüntüsü veren bölgelerine uygulanabilir. Baldırlara da konabilir. Bu yöntem daha çok Amerika'da yaygın olarak kullanılıyor.

* Bir ameliyatla kaslı bir vücut yaratabilir misiniz?
Çok yaygın değil ama özellikle istenen bölgeler varsa; omuz, sırt veya göğsün ön yüzüne kas protezleri yerleştirmek mümkündür.