kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

En devrimci giysi: Mayo

Esra ÇORUH
14.06.2008
62 yıllık tarihi boyunca en çekici ve çarpıcı giysi olan mayo, kimine göre müstehcen kimine göreyse özgürlük ama sonuç olarak her yazın vazgeçilmezi..
1946 yılında ilk kez lanse edildiğinde skandal yaratan ve yıllar boyu en çok tartışılan giysi olan mayo, 62 yıldır kadın giyiminin vazgeçilmez bir parçası. Kimi zaman vücudumuza güvenmesek bile giymekten vazgeçemiyoruz bu küçük giysi parçasını... Mayonun tarihçesi 1900'lü yılların başına dayanıyor. 1900'lü yıllarda diz kapağının biraz üzerinde kalan iki parça yüzme giysileri vardı. Kadınları çok çekici göstermese de çıplak vücudun özgürlüğünü ilan edeceğinin sinyallerini veriyordu o giysiler. 1930'larda mayo oldukça küçüldü. Bugünün yüzücü mayolarını andıran şortlu mayolar, o yıllarda tüm kadınların bedenini süslüyordu. Tek renk, tek parça bu mayolar, alışılmadık bir çekicilik ve cazibe katıyordu kadın vücuduna. Hiç yüzmeseler de kadınlar mayo giymeyi seviyorlardı. Günümüzün vazgeçilmezi iki parça mayo, yani bikini ise mayonun devrimi olarak tanımlanabilir. Fransız modacı Louis Reard, 1946 yılında iki parçalı mayoyu tanıttı. Bu mayo adını, ABD'nin atom bombası denemeleri yaptığı Pasifik'teki Bikini Adası'ndan aldı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyanın en küçük mayosunu yaratmaya girişen Fransız Louis Reard'ın icadı, 5 Temmuz 1946'da Paris'teki Molitor havuzunda tanıtılmıştı. Vatikan tarafından kınanan bikini, uzun yıllar skandal yarattı. Hatta Fransa'nın bazı bölgelerindeki belediyeler bile bikiniyi yasaklamıştı.

MAYO-BİKİNİ YARIŞIYOR
50'li yılların sonunda sinemada yürekleri hoplatan Brigitte Bardot, Ursula Andress ya da Raquel Welch'le birlikte, bikininin popülaritesi de arttı ve bikini gelenekselleşti. Bikini, 70'lerde yeni bir aşama kaydetti. Beden özgürlüğünü kutlayan kadınlar bikinilerinin üstlerini çıkarıp atınca, 'monokini' doğdu. Yine 80'lere gelindiğinde ise mayonun imdadına, patlayan müzik piyasası yetişti. Madonna başta olmak üzere pek çok genç pop yıdızı video kliplerinde ve konserlerinde mayoyu andıran giysilerle görünmeye başladılar. Mayo yeniden bikini ile yarışmaya başladı. 80'lerin rahat ve güçlü kadınları da mayoya bu yarışta avantaj sağladı.Ama 90'larda bronzlaşmanın sağlıksız olduğu görüşünün yayılması da bikiniyi yıldırmadı. 2000'lere gelindiğinde ise bikini de mayo da kadın vücuduna yetmez oldu ve vücudu saran, mayo ile bikini arasında çıplaklığı simgeleyen 'mayokini'ler hayatımıza girdi. Birçok kadın için çok cesur bir plaj giysisi olan mayokini, vücuduna güvenenler içinse tam bir trend yarattı.
Haberin fotoğrafları