kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'nin insan hakları karnesi yine zayıf

Yeni Haber
Türkiye'nin insan hakları konusunda çok yetersiz kaldığı bildirildi. Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'nca (FİDH) yayımlanan yıllık insan hakları raporunda Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i hedef alan cinayetin 2007'ye damgasını vurduğu belirtildi. Raporda Türkiye'nin geçen yıl yoğun ifade özgürlüğünü ihlallerine sahne olduğu da kaydedildi.

Merkezi Paris'te olan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'nca 70 ülkeyi kapsayan 2007 yılı insan hakları raporunu yayımladı. Türkiye'de işkencenin azalmakla birlikte sürdüğü belirtilen raporda Türkiye'nin yoğun ifade özgürlüğü ihlallerine sahne olduğu kaydedilirken "Böylece, 2007 yılına insan haklarını savunucularının faaliyetlerini ciddi olarak etkileyen ifade özgürlüğü ihlalleri damgasını vurdu" ifadesini kullandı.

Raporda, PKK ile yapılan mücadelenin birçok sivil bölgeyi etkilediği iddia edilirken, yaşanan çatışmaların, ifade ve örgütlenme konusunda ihlallere yol açarak Kürt toplumunun haklarını savunan bireyler, medya ve kuruluşlar üzerinde kısıtlamalara gidildiği öne sürüldü.

Rapor ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün seçilmesi sırasında yaşanan siyasi ve kurumsal krizi de ele alırken, ordunun sivil ve siyasi hayata etkisi ve hatta müdahalesi olduğu iddia edildi.

Türkiye'de işkence iddialarına da değinilen raporda, polis gözetiminde alıkoymanın 4 güne indirilmesi olumlu karşılanırken, bu gelişmenin pratiğe pek yansımadığı belirtildi.

(ANKA)