kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz

Haber Turu-2

MB: Gerekirse yine faiz artırırız
MERKEZ
Bankası, süregelen belirsizlik algılamaları ve arz yönlü şokların genel fiyatlama davranışlarını olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla, gerektiğinde ölçülü bir faiz artışına gidebileceğini belirtti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 16 Haziran'da kısa vadeli faizleri 50 baz puan artırdığı toplantısının ardından dün açıklanan değerlendirmesinde, mali disiplinin kalitesini artırmaya ve verimlilik artışlarının devamlılığını sağlamaya yönelik yapısal düzenlemeler konusundaki gelişmelerin gerek makroekonomik istikrar gerekse fiyat istikrarı açısından yakından izlendiğini vurguladı. Merkez, mayıs ve haziran aylarında gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın beklentileri düzeltmek ve genel fiyatlama davranışlarındaki olası bozulmayı engelleme amacı taşıdığına dikkat çekti.

Faiz kararı veren OSB'lere baksın
SANAYİ
Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın faiz belirlerken Türkiye'deki dinamik ekonomik gelişmeyi dikkate alması gerektiğini belirterek, "Faiz belirleyenler Türkiye gerçeğini masa başında değil organize sanayi bölgelerinde bire bir yaşasınlar" dedi. Çağlayan, İzmir Aliağa'da organize sanayi bölgesinde açılış törenine katıldı. Çağlayan, şöyle konuştu: "Maalesef ülkemizde faiz belirleme yetkisine ve görevine sahip olanlar faiz indirimini geçmiş dönemde ıskaladı. Bugün yüksek faiz ortamında sanayicilik yapmanın zorluklarını biliyorum. Faiz politikası belirleyenlerin Türkiye'nin her yıl ortalama yüzde 7 büyümek zorunda olduğunu, her yıl iş gücüne katılan 700 bin insana böylesi organize sanayi bölgelerinde iş ve aş bulmak zorunda olduğunu dikkate alarak bunu yapması lazım.''

Asgari ücret 503 YTL'ye çıkıyor
ASGARİ
ücret, 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 5 artışla 16 yaşından büyükler için geçim indirimi dahil net 503.26 YTL'ye yükselecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararı doğrultusunda, yıl sonuna kadar geçerli olacak asgari ücrette 1 Temmuz'- dan itibaren düzenlenmeye gidilecek. Buna göre, halen 16 yaşından büyük bekâr bir işçi için asgari geçim indirimi dahil brüt 608.40, net 481.55 YTL olan asgari ücret, brüt 638.70, net 503.26 YTL'ye yükselecek. Asgari ücrette yapılan net artış 21.71 YTL olacak. 16 yaşından küçükler için brüt 515.40, net 414.92 YTL olan asgari ücret, ise brüt 540.60, net 432.97 YTL'ye yükselecek. Böylelikle 16 yaşını doldurmamış işçilerin asgari ücretleri brüt 18.02 YTL artacak.
Haberin fotoğrafları