kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

K.Kore'ye İran affı

Washington, 'Şer ekseni' ülkeleri arasında saydığı Kuzey Kore'yi 'affetmeye' hazırlanıyor. Amerika'nın listesindeki 'tek şer ülkesi' İran dün başlayan G8 Zirvesi'nin ana konusu. Uzmanlar ABD-K.Kore yakınlaşması için "İran'ı soyutlamak amaçlı" yorumu yapıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
K.Kore'ye İran affı
Irak, Kuzey Kore ve İran... Üçü de, 2002'de ABD Başkanı George W. Bush tarafından kitle imha silahı geliştirmekle suçlanıp "şer ekseni" ülkeleri olarak ilan edildi. Bush yönetimi, 2003 yılında "Irak'ın kitle imha silahlarını 45 dakika içinde etkin hale getireceği" iddiasıyla büyük bir operasyona start verdi. Kitle imha silahları hakkında ortaya atılanlar kanıtlanamasa da Bush yönetiminin baş edemediği Saddam Hüseyin dönemi bitirildi.

NORMALLEŞME SÜRECİ
Dün de listedeki ikinci şer ülkesi Kuzey Kore hakkında tarihi bir açıklama geldi... Kuzey Kore yönetiminin nükleer çalışmalarını Çin yönetimine teslim etmesinin ardından ABD Başkanı Bush bir açıklama yaparak Kuzey Kore'nin "ABD'nin terör sponsoru ülkeler" listesinden çıkarılacağını açıkladı. Bush, Kuzey Kore'nin nükleer çalışmalarıyla ilgili raporu Çin'e teslim etmesi sonrası yaptığı açıklamada, "Bugün son derece olumlu bir gün. Bu ilk adım" diye konuştu. Bu atılan adımla birlikte Kuzey Kore'ye yönelik Amerikan yaptırımları da son bulacak. 45 günlük rutin sürecin ardından Kuzey Kore listeden çıkarılacak. Kuzey Kore'nin iki ülke arasında ticari ve siyasi ilişkilerde normalleşme sürecine girilecek.

G8 ZIRVESI ÖNCESİ
Sanayileşmiş 8 ülkenin oluşturduğu G-8 dışişleri bakanlarının Japonya'nın Kyoto kentinde bir araya gelmesi öncesi gelen bu açıklama büyük yankı uyandırdı. Bu önemli zirvenin gündemiyse Kuzey Kore ve İran... Dünya basınına göre ABD'nin K. Kore'yi şer ekseninden G8 Zirvesi öncesi çıkarma kararının manidar olduğu kanısında. Bu adımla yaklaşan seçimler öncesi ABD'nin "İran sorununu" bitirme tavrının daha da kesinleştiğine dikkat çekiyor. ABD'li yetkililerden arka arkaya gelen açıklamalara dikkat çeken uzmanlar, "Bütün bunlar İran'ın siyasi ve ekonomik olarak yalnızlaştırılması politikasının bir uzantısı" yorumu yaptı.

Kuzey Kore, 1988'den bu yana ABD'nin kara listesinde olsa da, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'ndan çekilerek, uluslararası toplumun tepkisine yol açtı. K.Kore'nin arka arkaya yaptığı silah denemeleriyse tüm bu endişelerin daha da büyümesine neden oldu.

ABD'nin Irak'a 2003'te operasyon düzenlemesinin en büyük nedeni Saddam'ın sahip olduğu düşünülen nükleer silahlardı. ABD, İran'ın elindeki nükleer güç hakkında bilgi vermesini istiyor. İran sivil amaçlı olduğu konusunda ısrar ettiği nükleer çalışmaları hakkında bilgi vermeye yanaşmıyor.

Demokratlar, Irak'ın nükleer tesisi olmamasına rağmen vurulup, Kuzey Kore'nin etkisiz hale getirilememesini uzun süre Cumhuriyetçilere karşı bir seçim malzemesi olarak kullandı. Şimdi yaklaşan seçimler öncesi ABD-Kuzey Kore yakınlaşması en çok Cumhuriyetçiler'in işine yarayacak...