kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İspanya Meclisi'nin maymun hassasiyeti

DIŞ HABERLER
İspanya'da maymun haklarını korumaya yönelik yasa tasarısına parlamentodan destek geldi. Muhalefet ise tepkili: Ahlaki yoksunluk..
İspanya'da sosyalist hükümetin çok tartışılan "maymunların yaşam ve özgürlüklerini garanti altına almayı amaçlayan" yasa tasarısı parlamentodan da destek görüyor. Parlamentonun çevre komitesi, insanoğlunun en yakın genetik akrabası olarak gördükleri maymunların hakları olması gerektiğini savunan bilimadamları ve filozoflar tarafından hazırlanan tasarısıyı onayladı. Projenin başındaki isim Pedro Pozas da "Bu hayvan hakları için mücadele edenlerin tarihi günü. Aynı zamanda evrim yoldaşlarımızı korumaktan dolayı mutluyuz" diye konuştu. Bir sene içinde parlamentonun onayına sunulacak tasarı yasalaşırsa maymunlara köle muamelesi yapılamayacak, reklam filmlerinde oynatılamayacak, görüntülerinin çekilmesi bile özel hayatı ihlal sayılacak.

AF ÖRGÜTÜ ŞAŞKIN!..
İspanya Çevre Bakanı Cristina Narbona yaptığı açıklamada, "Bu girişimde insansı maymunlara insan haklarının tanınması söz konusu değil. Onların yaşam alanlarını korumak ve sirk gibi çeşitli etkinliklerde kullanılmalarını engellemek amaçlanıyor" dedi. Ancak muhalefetteki Halk Partisi, maymunları insanlarla eşit tutmaya çalışmayı "ahlaki yoksunluk" olarak niteleyip Zapatero hükümetini eleştiriyor. Uluslararası Af Örgütü de, henüz insan haklarına saygı duyulmayan bir dünyada maymunlara insan hakkı tanınmasını 'şaşkınlıkla' karşıladığını açıkladı.