kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Derinliğini bilmediğiniz suya atlamayın

Yeni Haber
Sığ suya yapılan atlayışlar sonucunda meydana gelen boyun travmaları, kısmi felçten tam felce kadar riskler barındırıyor.

Uzmanlar, özellikle serinlemek amacıyla girilen suların mutlaka derinliğinin bilinmesi gerektiğini, aksi taktirde ölümcül rahatsızlıklara davetiye çıkarılabileceğini belirtiyor.

Her yıl özellikle yaz aylarında, sığ suya veya havuza atlama sırasında meydana gelen travma vakalarıyla karşılaştıklarını söyleyen Opr. Dr. Ali Tunçer, 'Dalma yaralanması' adını verdiklerini bu vakaların daha çok derinliği belirtilmemiş havuzlarda yaşandığını kaydetti.

Vakaların büyük çoğunluğunu ise genç yaşlardaki erkeklerin oluşturduğunu anlatan Dr. Tunçer, "Dalma yaralanmaları tüm uyarılara rağmen yaz aylarında artıyor. Sıcakların bastırmasıyla insanlar serinlemek için en küçük fırsatı değerlendiriyor. Bu tip yaralanmalar daha çok gece saat 01.00 ile öğleden sonra 13.00 arasında yaşanıyor. Bu da özellikle turistik tesislerde konaklayan tatilcilerin gece alkol aldıktan sonra kontrolsüz şekilde sığ suya veya havuza atlamalarından kaynaklanıyor.

Sığ suya atlama sırasında boyunda kırıkla ortaya çıkan travmaların yüzde 30'luk bölümünün kısmi veya tam felç haliyle seyrettiğini biliyoruz. Ne yazık ki sığ suya atlama sırasında yaralanarak tam felç geçiren kişilerin yarıya yakını bir yıl içinde hayatını kaybediyor." dedi.

Zaman zaman gençlerin çevresine hava atma içgüdüsüyle denize girdiklerini dile getiren Dr. Tunçer, boğulmaların ancak eğitimle önlenebileceğini söyledi.

Özellikle gençlerin, 'Ben buradan atlarım, ben iyi yüzerim.' diyerek kendilerini ispatlama ihtiyacı hissettiklerini belirten Dr. Tunçer, "Gençler, kimliklerini ispat etmek ve hava atmak amacıyla denize veya su kanaletlerine balıklama atlıyorlar. Birçoğu, kafasına aldığı darbelerle ya da iyi yüzme bilmemesi yüzünden hayatını kaybediyor. Gençlerin, iyi yüzme bilmedikleri halde gurur yüzünden uygun olmayan yerlerde yüzdüklerini biliyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yüzme konusunun ilköğretimlerde masaya yatırılması ve ders olarak uygulamalı işlenmesi gerekiyor. Can kurtarmayı bilmiyoruz. Boğulan bir adamı kurtarmak isterken yanlış bir hareket yüzünden sakat kalmasına ya da ölmesine sebep olabiliyoruz. Bu yüzden öncelikle kurtarma konusunda bilgi sahibi olmalıyız." diye konuştu.

(CİHAN)