kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Kutuplaşma hali ve travma

İnsanlar birbirine güvenmiyor; kuşkuyla bakıyor. Hatta birbirini sevmiyor. Bunun sebebi, şüphesiz, memleketi uçurumun kenarında, inkırazın eşiğinde ve kurtarılmaya muhtaç gösteren propagandalardır. Laiklik elden gitti gidiyor! Sizi gidi Atatürk düşmanları sizi ! Halaskaranı zabitanın devrede kalabilmesi için, böyle sisli bir havaya ihtiyaç var. Korku dağları bekleyecek ki, "korunup, kollanacak" bir durum süregelsin. Maalesef bu arada, Atatürk de istismar ediliyor. Müşterek bir değer, siyaset malzemesi yapılarak piyasaya sürülüyor.
Bu, din istismarı kadar kötü ve toplumu bölen, kutuplaştıran bir özellik taşıyor.
AK Parti Genel Başkan yardımcısı Dengir Mir Fırat'ın New York Times gazetesinde yayınlanan sözleri, kutuplaşma hali yaşandığı için, bir kesimde tepki yarattı. Kamplara ayrıldık; müşterek değerleri gitgide kaybedip, birbirimizi neredeyse hasım gibi görmeye başladık. Fırat olayını bu çerçeve içinde değerlendiriyorum.
Dengir Mir Fırat, "travma" demiş. Devrim, adı üstünde, sosyal bir altüst oluştur, köklü bir sarsıntıdır. Size, "Çin alfabesiyle okuyup yazacaksınız" deseler ve 3 ay süre tanısalar ne hissedersiniz? Japonların, kendi alfabelerini muhafaza edip, gene de kalkındıkları gibi farklı bir tartışma açmak bir yana, maziniz elinizden kayıp gidiyor gibi bir duyguya kapılmaz mısınız? Sarsılmaz mısınız? Sarığı, fesi çıkartıp, şapka giymek de, -bir zamanlar Ecevit'in iddia ettiği gibi "gardırop devrimciliği" değil- bir değerler sisteminden kopuştu. Celâl Bayar anlatmıştı: Şapka Kanunu çıktıktan sonra, bir yerden temin edip kafasına taktığı silindir şapkayla annesine görünmeden evden çıkmış ama, annesi fark etmiş ve pencereden ona "İyi ki baban bu günleri görmedi" diye bağırmaya başlamış. Kimi inançlı dindarın gözünde şapka, "gâvurluk" alâmetiydi.
İki türlü Atatürk sevgisi var Türkiye'de: Her türlü eleştiriye kapalı, tapınma raddesine çıkarılmış, adeta ilâhi bir aşk. Bir de, bazı tasarruflarını eleştirmekle birlikte, Atatürk'ün bu ülke için yaptıklarını inkâr etmeyenlerin duyduğu sevgi. Atatürk'ü putlaştırmaktan ve birbirimize karşı silâh gibi kullanmaktan vazgeçelim.