kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Yaz ve müzik!...

Harikaydı Aya İrini'deki "Eski Dünya, Yeni Dünya" konseri.. Tekfen'e bin alkış böyle bir orkestrayı kurduğu, bin güçlüğe rağmen yıllardır yürüttüğü için.. 22 milletten sanatçı. Her biri ülkesinde dev.. Virtüöz. Orkestra şefi falan.. Bunları bir araya getirmek.. Yahu sadece vize, pasaport işleri insanı bezdirir. Her ülkenin işlemi ayrı..
Filistinlinin yanına İsrailliyi, Ermeninin yanına Azeriyi, Yunanın yanına Türkü oturtup, ayni ahenk içinde çaldırmanın güzelliğini, anlamını düşünsenize..
Yahu bu orkestradan film çıkar!.. Öylesi..
Bir Çaykovski çaldılar.. İtalyan Kapriçyosu.. İçine akıyor, Akdeniz'in suları insanın.. Mest..
Bir Dvorak.. Yeni Dünya Senfonisi.. Bu kadar mı güzel olur yahu..
Saim Akçıl Hocama sımsıkı sarılmak istedim sonunda.. Eline, beynine sağlık..
Aslında Çeng'i görmeye gittim, biliyorsunuz.. Zor akort tuttuğu, bağdaş kurup kucakta çalındığı için, zor da kullanıldığından, ut ortaya çıkınca 350 yıl öncesi Osmanlı Saraylarından kaybolmuş bu doğu sazını arpist Şirin Pancaroğlu Evliya Çelebi'de okumuş, resmini de minyatürlerde bulmuş.. "Yahu bu benim arpin küçüğü" deyip, hemen bir ustaya ısmarlamış, Çeng'i.. Dostu besteci Hasan Uçarsu'dan da rica etmiş, içinde alaturkanın çeyrek seslerinin telleri de bulunan aletine bir beste yapmasını.. Aya İrini'de bir de dünya prömiyeri vardı yani.. Çeng'in sesini çok sevdim.. Hasan Uçarsu, sazın özeliğini dikkate alıp, daha doğu havası veren bir beste yapsaydı, Korsakov'un Şehrazat'ı gibi mesela, sanırım Aya İrini yıkılırdı.. (Yok canım, şaka.. Şimdi bizim "İstemezükçüler" Bakan Günay'ı kandırır, Efes Antik gibi Aya İrini'yi de kapattırırlar.)
Şimdi, Perşembe Cuma, Enka bahçesine koşun İstinye sırtlarında..
Fazıl Say, pardon Dr. Fazıl Say, çıplak ayaklı Patricia ile, kışın CRR'de verdiği o tadı hâlâ damağımda harika konseri iki gece açık havada tekrar edecek..
Kemanla piyanonun müthiş düosu.. Moldovalı kız bir "Odam Kireç Tutmuyor" yorumlayacak, öleceksiniz.. Klasik diye korkmayın sakın. Program fevkalade popüler..
Beethoven Kreutzer Sonatı.. Sonra Ravel.. Sonra Bartok'un çılgın Romen Dansları.. Sonra Fazıl Say izlenimleri..
50 lira..
0 212 276 22 14
www.enkasanat.org